Materiaal padelracket: een vergelijking van grafiet, carbon en meer.

Materiaal padelracket

Het materiaal padelracket is bepalend voor hoe het zich zal gedragen op de baan. Elk onderdeel heeft zijn eigen kenmerken en draagt bij aan het geheel met specifieke eigenschappen. De eerste onderscheiding die duidelijk moet zijn, is dat rackets meestal twee hoofdmaterialen combineren, één aan de binnenkant en één aan de buitenkant. Hieronder bespreken we de meest voorkomende componenten die we vinden in padelrackets.

Een van de grote dilemma’s bij het kopen van een padelracket is zeker zijn dat we de juiste keuze maken, omdat we te maken hebben met een breed scala aan modellen en materialen die verschillende merken aanbieden.

Vaak overspoelen twijfels je gedachten, vooral wanneer er wordt gesproken over de verschillende kenmerken en technologieën die rackets bieden.

Wat zal het beste zijn om je spel te verbeteren? Het is normaal om overweldigd te voelen, maar maak je geen zorgen, in dit artikel laten we je de belangrijkste materialen zien die worden gebruikt bij het maken van een racket, wat je zal helpen om gemakkelijker een padelracket te kiezen dat past bij jouw niveau en speelstijl.

Materialen gebruikt in de productie van een padelracket

Materiaal padelracket

Bij de tips voor het kiezen van je padelracket mogen opmerkingen over de productiematerialen niet ontbreken. Zoals bekend staan padelmerken altijd voorop in fabricage en technologie, waarbij ze voortdurend kiezen voor hoogwaardige materialen om optimale duurzaamheid van het racket en de beste sensatie bij elke slag te garanderen.

Er worden verschillende materialen gebruikt in de rackets, en de geschiedenis is aanzienlijk veranderd sinds de eerste padelrackets van hout werden gemaakt. Tegenwoordig is de trend om te kiezen voor glasvezel, koolstof en andere duurzamere materialen zoals grafiet, aluminium of basalt.

Glasvezel

Glasvezel was tot enkele jaren geleden het meest gebruikte Materiaal padelracket. Langzaam heeft het terrein verloren ten opzichte van koolstofvezel, maar het blijft nog steeds een materiaal dat we veel zien, vooral in rackets uit het lagere segment.

Qua gedrag is het een zachter en flexibeler materiaal, wat de baluitgang vergemakkelijkt. Het is zwaarder dan koolstofvezel, maar ook goedkoper, wat het tot een goede optie maakt voor rackets uit lagere prijsklassen.

Glasvezelrackets zijn over het algemeen goedkoper dan koolstofrackets omdat het een goedkoper materiaal is. De voordelen zijn flexibiliteit, elasticiteit en een betere balafvoer dan koolstof. Als groot nadeel moet worden opgemerkt dat het minder duurzaam is en zwaarder.

Koolstofvezel

In de buitenste lagen van het racket worden de meest gebruikte materialen vezels. Koolstofvezel wordt frequenter gebruikt in high-end rackets. Het is een term die goed “verkoopt” en die bij iedereen bekend is, vooral in de wereld van het padel. Fabrikanten gebruiken vaak koolstof om de frames van rackets te bekleden en in veel gevallen ook de oppervlakken.

In feite zijn de meeste ’top’-rackets gemaakt van 90% koolstof en 10% glasvezel. De eigenschappen van koolstofvezel zijn hoge flexibiliteit, hoge sterkte, lichtheid en tolerantie voor hoge temperaturen.

Dit materiaal staat bekend om zijn stijfheid, omdat het een meer “droog” en stijf gevoel geeft. Dit is zeer geschikt voor spelers die op zoek zijn naar meer kracht, omdat hardere oppervlakken een agressievere speelstijl mogelijk maken. Naast de uitstekende slijtvastheid is een van de belangrijkste voordelen van koolstof in padelrackets de kracht.

Grafene

Grafene is recentelijk toegevoegd aan de productie van rackets. Het is het sterkste materiaal ooit geregistreerd en heeft vele opmerkelijke eigenschappen die de prestaties van een padelracket ten goede komen. Het zogenaamde “materiaal van God” heeft kenmerken die veruit de rest overtreffen.

In grote lijnen kan worden gezegd dat het 100 keer harder is dan staal, maar tegelijkertijd zeer flexibel en elastisch. Dit maakt het mogelijk dat grafenen rackets duurzaam kunnen zijn zonder veel gewicht, wat de sensatie van lichtheid bij elke beweging verbetert. Enkele andere padelrackets met grafene behoren tot de high-end serie van Head, bijvoorbeeld.

Een ander voordeel is dat dit materiaal van het racket iets elastischer is. Dit is merkbaar bij het slaan van de bal, omdat het zachter is en de bal een grotere stuit krijgt. In feite blinken grafene rackets uit in een betere baluitgang, zonder dat er veel kracht met de arm hoeft te worden uitgeoefend. Echter, rackets die volledig zijn vervaardigd met grafene hebben als nadeel dat hun kracht minder is.

Wat is beter, koolstof of grafeen?

Zeggen dat grafeen beter is dan koolstof, of dat koolstof beter is dan grafeen, zou onjuist zijn, omdat het subjectief is. Het is aangetoond dat rackets even sterk kunnen zijn, omdat het sterk afhangt van het gebruiksfrequentie. Bovendien hebben koolstof en grafeen materialen een vergelijkbare levensduur.

In werkelijkheid zou de keuze moeten afhangen van de speelstijl en behoeften van de speler. Als je op zoek bent naar een racket met een meer elastische samenstelling en een zachter gevoel, dan moet je op zoek gaan naar een racket dat grafeen bevat, of het nu gedeeltelijk of volledig is. Maar als je daarentegen een zeer stevig racket zoekt voor agressief spel, dan is koolstof de beste keuze.

De ecologische vlasvezel

Adidas werkt bijvoorbeeld met een derde vezel, een 100% recyclebaar composiet dat wordt gebruikt in de Greenpadel racketlijn. We hebben het over vlasvezel, een natuurlijk, composteerbaar en biologisch afbreekbaar materiaal. Afgezien van de ecologische voordelen heeft het veel sterke punten, waaronder weerstand en lichtheid.

Soorten kernen

Materiaal padelracket

Een andere belangrijke component van padelrackets zijn de kernen. Tot nu toe zijn de kernen gemaakt van twee verschillende rubbers: ze kunnen van schuim (Foam) of EVA zijn. Wat biedt elk? Wat past het beste bij jou? Laten we proberen duidelijkheid te krijgen.

Het rubber is een belangrijk kenmerk om meer controle of kracht aan je racket toe te voegen. Het type rubber dat wordt gebruikt, zal aanzienlijk van invloed zijn op de toename van de kracht van een racket.

EVA-rubber

Dit is het meest gebruikte materiaal voor de samenstelling van kernen in recente tijden. Hoe weten we of een racket EVA-rubber heeft? Over het algemeen kunnen we dit controleren als de gaten in de rackets volledig glad zijn.

Natuurlijk heeft EVA-rubber voor- en nadelen ten opzichte van schuimrubber. Voordelen: ze bieden een langere levensduur en een betere afwerking. Dit soort rackets wordt aanbevolen voor echte spelers die vaak onmogelijke slagen proberen. Onder de nadelen kunnen we overwegen dat ze harder zijn dan die van schuimrubber, er is meer kracht nodig voor dezelfde balexit en ze absorberen minder trillingen bij het slaan.

Schuimrubber

Schuimrubber is zachter dan EVA-rubber. Hierdoor is het niet nodig om zoveel kracht te gebruiken om slagen met dezelfde kracht te produceren. Daarom wordt gezegd dat ze meer geschikt zijn voor spelers met meer kracht en slagkracht.

Bovendien heeft schuimrubber als groot voordeel een beter balgevoel, minder kracht voor dezelfde balexit en absorbeert het trillingen beter, maar als nadeel slijt het sneller en is er meer moeite met de afwerking van het racket. Dit type materiaal wordt meestal aangetroffen in rackets met een diamantvorm.

Hoe Eva-rackets en schuimrubberen rackets te onderscheiden?

Laten we beginnen met het onderscheid bij een eerste blik. Als we naar binnen kijken in de gaten van het racket, kunnen we zien of de afwerking glad is (EVA-rubber) of dat er daarentegen “bubbels” zijn (schuimrubber).

Wat betreft de speelervaring heeft EVA-rubber een iets harder racketgevoel, terwijl schuimrubber spelers het contact met de bal meer laat voelen, waardoor ze schijnbaar meer controle hebben (vooral bij volleys).

Waar de verschillen het grootst zijn, is bij de smash-slag. Met andere woorden, de balexit bij deze slag is gebaseerd op het “boog-pijl” principe, wat betekent dat de bal bij het raken van de kern van het racket op het moment van impact deze lichtjes vervormt, samentrekt op het slagoppervlak om vervolgens bij het terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm de bal met hoge snelheid naar buiten te sturen.

Dus, het polyethyleenschuim (FOAM) maakt het, doordat het zachter is, mogelijk dat spelers minder kracht hoeven uit te oefenen om dezelfde balexit te bereiken. Dit merken veel spelers die overschakelen van EVA naar FOAM; ze proberen op dezelfde manier te slaan als voorheen en merken verrassend genoeg dat de bal niet meekomt, zelfs als ze heel hard slaan, wat precies de fout is. Hierdoor hoor je hen zeggen: “wat een slecht racket, ik vind het niet leuk.” Het is niet slecht, het is anders.

Vanwege de kenmerken van het racketmateriaal moet bij het uitvoeren van een smash met een FOAM padelracket zo hard mogelijk worden geslagen, omdat dit streeft naar maximale versnelling van de slag. In plaats van de pols aan het einde aan te spannen, moet deze los worden gelaten, waardoor het racket kan werken en de slag voorin kan eindigen.

Materiaal padelracket

De versnelling van de slag zelf zorgt ervoor dat de bal het racket binnenkomt zonder het punt van “geen terugkeer” te bereiken, dat is wanneer het materiaal van de kern zijn maximale buigingslimiet bereikt, zijn elastische capaciteit overschrijdt en de bal dus niet wegschiet, waardoor de speler denkt dat het racket geen balexit heeft. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat de speler zo hard slaat dat hij de capaciteit van het materiaal overschrijdt, en de bal komt niet uit omdat het racket niet buigt.

Dit gebeurt niet met EVA-rubber, omdat het stijver is en minder flexibel is vanwege zijn eigenschappen. Daarom is het zeer moeilijk om dat punt te bereiken; de bal komt er veel uit bij een krachtige slag en het punt van “geen terugkeer” wordt niet bereikt, omdat het racket anders zou breken.

Andere fabricageverbindingen die worden gebruikt in padelrackets

Hoewel rubber en vezels de gebruikelijke verbindingen zijn in de productie van padelrackets, zijn er ook andere materialen die worden gebruikt. Dit geldt voor aluminium, titanium, composiet, kevlar of rubber, epoxy, onder andere. Bijvoorbeeld:

  • Kevlar: het is een van de materialen die het meeste weerstand bieden en duurzaamheid aan het padelracket bieden. Gebruikt in het impactgebied van de bal en in het frame. Het wordt soms gemengd met carbon, wat de weerstand versterkt, vooral tegen wrijving.
  • Titanium: het is een van de nieuwste materialen die in de padelsport worden gebruikt, meestal gemengd met de verf van titaniumrackets om het racket duurzamer te maken vanwege de eigenschap van weerstand.
  • Composiet: het is een van de materialen die het racket helpen versterken.
  • Epoxy: het is de hars die alle onderdelen van een padelracket verbindt en het een homogene uitstraling geeft, zodat je het als één geheel kunt zien.

Hun verschillende eigenschappen maken ze nuttig voor functies zoals het versterken van het frame van het racket of het verharden van onderliggende lagen van het slagoppervlak van het racket. De combinaties zijn talrijk en divers, en technologie blijft innovaties brengen om de prestaties van deze speelhulpmiddelen jaar na jaar te verbeteren.

Share the Post:

Related Posts

Hoe onderhoud je het best je voetbalschoenen?

Overzicht Waarom is het belangrijk om je voetbalschoenen te onderhouden? Het onderhouden van je voetbalschoenen is essentieel om de levensduur ervan te verlengen en optimale prestaties op het veld te behouden. Door regelmatig onderhoud blijven je schoenen in goede conditie

Read More
Wat is een elektrische kattenbak

Wat is een elektrische kattenbak?

Wat is een elektrische kattenbak? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen? Heb je momenteel een traditionele kattenbak en overweeg je over te stappen naar een zelfreinigende kattenbak? Hoewel elektrische kattenbakken gemak bieden voor de bewoners van het huis, zowel

Read More