Wil je beginnen met padel spelen? Moet je een racket kopen maar weet je niet welk model je moet kiezen? Iedereen heeft dit wel eens meegemaakt, maar maak je geen zorgen, het belangrijkste is om de juiste kennis en geavanceerde technieken bij de hand te hebben om het juiste padelracket te kiezen, en dat gaan we hier laten zien.
Zowel je niveau als je speelstijl zijn essentiële basisprincipes bij het kiezen van het juiste racket, omdat dit meer comfort en veiligheid op het veld oplevert. Anders zou je tijdens wedstrijden niet kunnen presteren zoals je wilt of zelfs geblesseerd kunnen raken.
Er zijn duizenden mogelijke combinaties die verwarring of twijfel kunnen veroorzaken bij het kiezen, omdat je niet alleen rekening moet houden met verschillende gewichten, maar ook met balansen, kernen, vezels en racketvormen.
Het kiezen van het perfecte padelracket is niet eenvoudig, daarom zullen we hier bepaalde geavanceerde technieken noemen die je in overweging moet nemen bij het kopen ervan. Maak aantekeningen!
Kenmerken van Padelrackets
Het sweet spot (punt zoet) op padelrackets
Het sweet spot is het oppervlak waarmee de bal optimaal geraakt kan worden. Met andere woorden, wanneer de bal binnen het sweet spot van het racket wordt geraakt, wordt de maximale balsnelheid, kracht en controle bereikt. Kort gezegd, het biedt maximaal comfort bij het slaan.
Het gebeurt vaak dat spelers die net beginnen met padel, wanneer ze de bal raken, het racket trillingen veroorzaakt en de bal stil blijft liggen, dat wil zeggen, niet naar de andere kant gaat. Daarom wordt gezegd dat de bal niet met het midden van het racket is geraakt. Maar dat is niet helemaal waar. De werkelijke reden waarom het racket heeft getrild en “de bal niet naar buiten is gekomen” komt niet omdat de bal niet in het midden van het racket is geraakt, maar omdat de bal buiten het sweet spot is geraakt.
Wat is een grip?
Wanneer je begint met het spelen van padel, zul je waarschijnlijk bepaalde technische termen of onbekende elementen tegenkomen die je in de loop van de tijd geleidelijk aan leert kennen. Een van deze concepten is dat van de grips en overgrips van padelrackets.
Over het algemeen hebben de handvatten van padelrackets een standaard dikte die vaak te klein is voor mannen, wat resulteert in een slechte grip. Dit dwingt spelers om veel kracht toe te passen, wat leidt tot het overlappen van de vingers, wat op de lange termijn schadelijk kan zijn voor de arm en het vermogen om voldoende kracht op het racket uit te oefenen kan beïnvloeden.
Het is belangrijk om te weten dat alle padelrackets worden geleverd met fabrieksgrips (dit is de eerste laag die op het handvat van het racket wordt geplaatst). Over het algemeen zijn ze opgevuld en is hun voornaamste functie om een comfortabele grip te bieden en het wegglijden te verminderen.
Hoewel de standaardmaat geschikt kan zijn voor kleine handen, geldt dat niet voor grote handen. Om dit probleem aan te pakken, verschijnen er zogenaamde overgrips, zoals we later zullen uitleggen.
Overgrip
Om het probleem van de dikte en slijtage van de grip op padelrackets aan te pakken, zijn er overgrips ontwikkeld die zijn ontworpen om de dikte van het handvat van het racket te vergroten tot een optimale grip wordt bereikt. Soms kiezen sommige spelers ervoor om twee, drie of zelfs vier overgrips toe te voegen, hoewel er verhalen zijn over legendarische spelers die tot 11 overgrips op één racket hebben gebruikt, uitzonderlijke situaties die het evenwicht van het racket volledig verstoren.
Het is belangrijk op te merken dat een overgrip een gewicht van ongeveer 5 gram heeft. Daarom wordt het gewicht van het racket verhoogd bij elke toegevoegde overgrip, wat in sommige situaties meer controle kan bieden, maar als er meer dan één wordt toegevoegd, kan het het algehele evenwicht van het padelracket verstoren.
Bovendien bieden overgrips verschillende opties qua ontwerp, met gaten, gladde oppervlakken of verschillende vormen. Sommige bevatten speciale gels om een nauwkeurigere grip te verkrijgen.
Vormen
Over het algemeen kunnen we 3 soorten vormen onderscheiden:
Rond
Ronde rackets zijn controle rackets en kenmerken zich door het sweet spot in het midden van het racket te hebben (het sweet spot is het ideale gebied waar de bal moet landen voor een goede slag) en dit is groter dan bij andere rackets. Daarom zijn ronde padelrackets ideaal voor allerlei soorten spelers, vooral voor beginners.
Diamant
Dit type rackets is gericht op kracht. Ze worden voornamelijk gebruikt door meer ervaren spelers die meer kracht willen bij het slaan van de bal, hetzij vanwege een gebrek aan kracht of omdat ze willen dat de bal veel stuitert. Een nadeel is dat ze minder controle hebben, omdat hun sweet spot zich meer in de buurt van de punt van het racket bevindt en kleiner is.
Traan
Ze staan bekend als gebalanceerde padelrackets, omdat hun vorm voortkomt uit een mix van de modellen van de vorige rackets, waardoor ze een perfecte balans bieden tussen controle en kracht. Deze vorm wordt aanbevolen voor spelers die al enige ervaring hebben en een meer uitgewerkt spel hebben, dat wil zeggen, ze hebben niet veel controle nodig of te veel kracht.
Balans
Net zoals de vorm is ook de balans van het racket belangrijk. De balans is kort gezegd de stabiliteit van het racket. En er zijn 3 soorten die je kunt krijgen.
Lage balans
Deze rackets hebben een gewicht dat lichtjes naar de kop of het handvat helt, wat meer controle over het racket biedt. Dit type balans komt voor bij ronde vormige rackets en is uitstekend voor allerlei soorten spelers, meestal voor beginners of beginners.
Gemiddelde balans
Rackets met een gemiddelde balans hebben een gewicht dat zich tussen de kop en het handvat bevindt en relatief gelijkmatiger is verdeeld dan rackets met een hoge of lage balans. Deze rackets hebben meestal een traanvorm en bieden een perfecte balans tussen kracht en controle.
Hoge balans
Deze rackets hebben een gewicht dat lichtjes naar de kop helt, wat meer kracht biedt. Dit type padelrackets heeft meestal een diamantvorm.
Gewicht
Er bestaat geen strikte regel over het exacte aantal grammen dat een racket moet wegen, omdat dit afhankelijk is van de voorkeur van de speler.
Padelrackets worden in 2 sleutelcategorieën onderverdeeld wat betreft het gewicht:
- Een zwaarder racket geeft je goede kracht maar vermindert de controle en is meer geschikt voor gevorderde en ervaren spelers.
- Een lichter racket geeft je meer controle en minder kracht, en is geschikt voor beginners en amateurs.
Nu, rekening houdend met je speelniveau, moet je een bepaald gewicht kiezen. Bijvoorbeeld:
Heren
Het gewicht van padelrackets gericht op mannen ligt hoger dan dat voor vrouwen. Als je begint met deze sport, ligt het gewicht doorgaans tussen de 355 en 360 gram, niet meer, want het doel is dat je je gemakkelijk aanpast. Dit gewicht is ideaal om je eerste stappen te zetten in het padel.
Gewicht van padelrackets voor mannen op basis van hun lichaamsgewicht:
- Mannen – lichaamsgewicht 50-70 kg: 360-365 gram
- Mannen – lichaamsgewicht 70-80 kg: 365-375 gram
- Mannen – lichaamsgewicht +80 kg: 380-390 gram
+Niveau = +Gewicht
Je kunt het gewicht van je racket verhogen naarmate je niveau stijgt, omdat je oefent en je arm belast met wedstrijden. Dan heb je meer kracht nodig om de slagen te begeleiden, en een lichter gewicht zou blessures kunnen veroorzaken. Dus, naarmate je vordert, oefent en meer comfort ervaart, kun je het gewicht verhogen en zo mogelijke elleboog- of schouderblessures voorkomen.
Wanneer een speler al een goed niveau heeft (amateur) en zich goed kan uiten in alle aspecten, kan hij een racket hanteren met een gewicht van minimaal ongeveer 360-375 gram. Dit gewicht zal je veel helpen bij je gevorderde spel, omdat het meer kracht toevoegt en vooral blessures aan de elleboog voorkomt omdat je minder kracht hoeft te gebruiken bij het slaan.
Gewicht voor professionele spelers
Het gewicht voor een professionele speler is een ander verhaal. Dit zijn ervaren spelers met veel trainingsuren in hun lichaam. Ze hebben zwaardere padelrackets nodig, variërend van 380 tot 400 gram. Dit minimale gewicht wordt tegenwoordig door alle professionele spelers gebruikt.
Vrouwen
Over het algemeen is het gewicht van padelrackets voor vrouwen lager vanwege hun lichaamsbouw en kracht, in vergelijking met het gewicht dat mannen gebruiken. Het gewicht varieert van 330 gram tot maximaal 355 gram.
Voor vrouwen die nog nooit deze sport hebben beoefend en er net mee beginnen, kunnen een racket aanschaffen dat varieert tussen 330 en 345 gram. Dit zijn de lichtste gewichten die beschikbaar zijn voor volwassen padelrackets. Meer gevorderde speelsters, met een hoger niveau, kunnen een racket met een zwaarder gewicht kiezen, tussen 350 en 355 gram. Afhankelijk van hun mogelijkheden en vaardigheden zal het gewicht variëren. Bedenk dat een gewicht dat te laag is voor wat je aankan, ook blessures kan veroorzaken. Het is altijd aan te raden om eerst uit te proberen.
Gewicht van padelrackets voor vrouwen op basis van hun lichaamsgewicht:
- Vrouwen – lichaamsgewicht 40-60 kg: 340-355 gram
- Vrouwen – lichaamsgewicht 60-70 kg: 360-365 gram
- Lichaamsgewicht vrouw +70 kg: 370-375 gram
Hoe de balans en het gewicht van padelrackets te veranderen?
Er zijn verschillende “trucs” om de balans te veranderen en het gewicht van je padelracket te verhogen. Als je een racket hebt gekocht waarvan het gewicht je niet bevalt, maak je dan geen zorgen, want we laten je een paar opties zien om het naar je wens aan te passen zonder problemen.
- Loodstickers: lood is een sticker die meestal tussen de 5-10 gram weegt en je kunt deze overal op je racket plakken. Als je het op het handvat plakt, zal de balans meer naar de greep gaan. En als je het op het frame plakt, krijg je een racket met een hogere balans. Dit is echt handig als je niet helemaal tevreden bent met het gewicht of als je de balans een beetje wilt veranderen.
- Shock Out: dit zijn perfecte dempers om in de gaten van je racket te plaatsen. Plaats het onderaan als je een lage balans wilt en bovenaan als je een hoge balans wilt. Ze zullen je meer gewicht geven, en dit kan handig zijn als je de kracht een beetje wilt vergroten.
Afmetingen van padelrackets:
- De totale lengte van het racket, inclusief het blad en het handvat, mag niet meer dan 45,5 cm bedragen.
- Het handvat heeft een maximale lengte van 20 cm.
- Het blad van het racket moet een maximale breedte van 26 cm en een maximale dikte van 38 mm hebben.
- Bij het controleren van de afmetingen van het racket is een tolerantie van 2,5% toegestaan voor de dikte ervan.
- Het slagoppervlak moet zijn doorboord met cilindrische gaten van 9 tot 13 mm diameter elk in het hele centrale gebied. In een perifere zone van 4 centimeter gemeten vanaf de buitenrand van het racket kunnen gaten met verschillende vormen of maten worden overwogen, zolang ze de essentie van het spel niet beïnvloeden.
- Het slagoppervlak, dat identiek is aan beide zijden van het racket, kan plat, glad of ruw zijn.
Het is belangrijk op te merken dat het racket vrij moet zijn van bevestigde voorwerpen en andere apparaten, behalve die welke specifiek worden gebruikt om schade, trillingen te beperken en het gewicht te verdelen. Dergelijke objecten of apparaten moeten redelijk zijn qua maat en plaatsing voor die doeleinden.
Evenzo is het verplicht dat het racket een niet-elastisch koord of riem heeft om aan de pols te bevestigen, als een maatregel ter bescherming tegen mogelijke ongelukken. De maximale toegestane lengte voor deze riem is 35 centimeter.
Stijfheid en materiaal van fabricage
Een ander essentieel aspect om in overweging te nemen bij het kiezen van een padelracket is de stijfheid van het oppervlak, oftewel het niveau van flexibiliteit dat een racket vertoont wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Deze eigenschap wordt direct beïnvloed door het materiaal waarvan het racket is gemaakt. Zo kunnen we het volgende onderscheiden:
Zachte padelrackets
Deze zijn gemaakt met glasvezel als hoofdmateriaal en vertonen een hogere mate van flexibiliteit, waardoor de bal meer stuitert bij het slaan. Bovendien absorberen ze het grootste deel van de energie bij contact met de bal, wat ze comfortabeler maakt en ideaal voor beginners, omdat het gemakkelijker is om agressieve slagen terug te spelen.
Harde padelrackets
Deze zijn gemaakt van koolstofvezel, een harder en minder flexibel materiaal dan glasvezel. Ze zijn duurder omdat ze duurzamer zijn dan zachte rackets, aangezien de kwaliteit en kenmerken van koolstofvezel langer behouden blijven.
Naast beïnvloed te worden door de materialen, zal het ook afhangen van de vorm en het speelniveau, en zelfs van het weer. Waarom? Wat is de juiste keuze tussen een hard of zacht racket, afhankelijk van de zomer of winter?
Het kan verrassend zijn, maar de keuze tussen een hard of zacht racket in het padel hangt af van of je in de winter of zomer gaat spelen, omdat elk seizoen een ander type racket adviseert. De uitleg is eenvoudig:
Rekening houdend met het seizoen, in de winter neigt het racket harder te worden, wat direct invloed heeft op het rubber van het racket en de kracht van de bal vermindert. In de zomer daarentegen gebeurt het tegenovergestelde; de hitte zorgt ervoor dat het rubber zachter wordt, wat resulteert in onvoorspelbaar contact met de bal.
Voor de zomer is een hard racket te verkiezen. Het harde padelracket is meer aan te bevelen tijdens de zomer, omdat de hitte ervoor zorgt dat het rubber zachter wordt, wat een effectieve respons naar de bal behoudt.
De optimale keuze om padel in de winter te spelen is een zacht racket, omdat de kou de rubber van het racket zal verharden. Met andere woorden, het racket wordt stijver, wat resulteert in een minder efficiënte baluitgang vanaf de achterkant van de baan en zelfs ongemakken aan de elleboog kan veroorzaken.
Welke rol speelt koolstof in het padel?
De termen 3k, 12k of 18k verwijzen naar het aantal vezels in elke draad van koolstofvezel. Hoe hoger het aantal koolstofvezels, hoe groter de sterkte en stijfheid van het racket.
De kernen
EVA en FOAM zijn de kern en het hart van elk padelracket. Ze worden gebruikt voor het vlakke oppervlak van het racket, en beide materialen bepalen de hardheid van een racket, een cruciaal punt tijdens het spelen.
- FOAM: dit is een materiaal met een zachte textuur, goedkoper en flexibeler, dus het wordt over het algemeen gebruikt voor rackets van een lager niveau.
- EVA: kernen gemaakt van EVA-rubber zijn momenteel het meest populair. Dit materiaal is duurzamer en stijver dan schuim.
Verschillen tussen EVA en FOAM rubberen kern
- EVA-rubber is helemaal glad, terwijl FOAM-rubber bestaat uit kleine belletjes van polyethyleen.
- EVA-rubber is sterker dan FOAM, wat de levensduur van het racket verlengt.
- Het gevoel bij het slaan met EVA-rubber is harder en vereist meer kracht om de bal te slaan dan met FOAM-rubber, dat bekend staat om zijn zachtheid en een beter gevoel van baluitgang biedt, zelfs bij zachtere slagen.
- Rackets met EVA-rubber maken vaak een luider geluid bij het slaan.
- FOAM-rubber, omdat het zachter is en minder inspanning vereist, biedt meer comfort aan het racket.
- FOAM-rubber absorbeert meer trillingen, waardoor het over het algemeen minder geneigd is om blessures te veroorzaken, terwijl EVA-rubber minder trillingen absorbeert vanwege de hardere aard.
Hoeveel gaten moet een padelracket hebben?
Padelrackets hebben geen vast aantal gaten, maar het is een sleutelelement in hun gedrag. Hoe meer gaten, hoe groter het slagoppervlak zal zijn, maar er zal ook meer zwakte in het materiaal zijn. Met minder gaten zal het racket sterker zijn, maar ook stijver, waardoor het moeilijker wordt om de bal correct te raken.
Herinnering
Houd er altijd rekening mee dat er verschillende factoren zijn die je moet overwegen bij het kiezen van een padelracket. Het kiezen van een specifiek racket gebeurt niet lukraak; vergeet niet dat je praktijk, balans, gewicht, geslacht, frequentie, en andere aspecten een rol spelen. Daarom raden we altijd aan om te proberen voordat je kiest, op die manier kun je stap voor stap uitsluiten totdat je jouw ideale padelracket vindt.