Het is zeer waarschijnlijk dat je hebt gehoord over slimme horloges, zelfs als je er geen hebt gebruikt. De Evolutie van Smartwatches van de Eerste Generatie tot Un is een indicatie van hoe ver technologie is gevorderd. Tegenwoordig vertegenwoordigt dit accessoire comfort, connectiviteit en functionaliteit.
Voordat we de vooruitgang van slimme horloges uitleggen, laten we het eerst definiëren.
Wat is een slim horloge (smartwatch)?
Een slim horloge is meer dan alleen een polshorloge; het heeft functionaliteiten die verder gaan dan die van een gewoon horloge dat alleen de tijd aangeeft.
Hoewel de eerste modellen slechts basisfuncties uitvoerden, hebben de huidige modellen de mogelijkheid om andere functies te vervullen, zoals:
- Toegang tot internet
- Inkomende en uitgaande telefoongesprekken
- Verzenden en ontvangen van e-mails en sms-berichten
- Ontvangen van meldingen van je smartphone
- Sociale media controleren
In termen van gemak, vooral tijdens het sporten of reizen, zijn slimme horloges een onbetwistbare keuze. Veel slimme horloges fungeren meestal als een interface voor je telefoon, wat betekent dat ze veel functies weerspiegelen die je kunt bedienen en navigeren zoals je zou doen op je telefoon, maar dan vanaf je pols.
Echter zijn er talloze modellen die ook zelfstandig werken zonder je telefoon, dat wil zeggen, ze bevatten een SIM-kaartsleuf, hebben een processor, geheugen, in- en uitgang, en kunnen zelfs informatie verzamelen van interne of externe sensoren, gegevens controleren of ophalen van andere apparaten.
Andere modellen van slimme horloges, ideaal voor reizigers en sporters, hebben functies zoals:
- Versnellingsmeter
- Gyroscoop
- Kompas
- Hartslagmeter
- Barometer en Altimeter
- Geolocatie (GPS)
- Luidspreker en microfoon
- Connectiviteitsmechanismen (Bluetooth, WiFi of USB, koptelefoon), en meer.
Algemene kenmerken van slimme horloges
Enkele veelvoorkomende functies die in veel modellen worden aangetroffen, zijn onder andere:
Afmeting en gewicht
De breedte en lengte meten meestal niet meer dan 50 mm, en de dikte overschrijdt zelden de 12 mm; deze maten variëren echter tussen de meeste slimme horloges. Wat het gewicht betreft, varieert dit afhankelijk van de grootte en het gebruikte materiaal.
Touchscreen en connectiviteit
De meeste slimme horloges hebben een touchscreen dat een intuïtieve gebruikersinterface mogelijk maakt en interactie met verschillende functies mogelijk maakt. Daarnaast kunnen ze verbinding maken met andere apparaten, zoals smartphones, via Bluetooth, WiFi of NFC.
Meldingen
Deze horloges tonen meldingen van oproepen, contacten, agenda, beller, tekstberichten, e-mails en apps rechtstreeks op de pols, zodat gebruikers op de hoogte kunnen blijven zonder hun telefoons te hoeven controleren.
Activiteits- en gezondheidstracking
Veel slimme horloges bevatten sensoren waarmee je fysieke activiteit, hartslag, slaapkwaliteit en andere gezondheids- en welzijnsparameters kunt volgen.
Muziek- en camerabediening
Sommige modellen bieden controle over muziekweergave op apparaten die zijn verbonden met het horloge en de mogelijkheid om de camera van een smartphone op afstand te activeren.
Bescherming en ergonomie
De bescherming wordt beoordeeld aan de hand van de IP-klasse, die verband houdt met de weerstand van het apparaat tegen schade zoals stof en water. Ergonomie is belangrijk omdat slimme horloges zeer comfortabel moeten worden gedragen door de gebruiker.
Andere functies
Ingebouwde GPS, lange batterijduur, waterbestendigheid, virtuele assistenten, zaklampen, sensoren, en meer.
¿Wat was het eerste slimme horloge?
Seiko TV Watch, gelanceerd in 1982
Seiko, een Japans horlogemerk, was een pionier in de categorie van slimme horloges. Het toonde de tijd digitaal en had een oplaadbare batterij voor continu gebruik.
Het ontwerp was compact en eenvoudig, vergelijkbaar met een conventioneel horloge. Wat het echt opviel, was de nieuwigheid van het integreren van een televisiefunctie op een 2,5-inch LCD-scherm aan de pols.
Ja, het had televisie, en hoewel het in vergelijking met moderne modellen vrij beperkt lijkt, was deze functie destijds opvallend en innovatief. Stel je voor dat je televisie kon kijken op een klein scherm aan je pols en enkele kanalen kon afstemmen. Bovendien had het een uitschuifbare antenne voor een betere tv-signaalontvangst.
Naast dit model waagde het merk zich ook aan de ontwikkeling van horloges met computerfuncties, waarbij modellen werden bedacht die een extern toetsenbord hadden om gegevens in te voeren. Om informatie naar het horloge over te brengen, werd een elektromagnetisch koppelingsysteem vanaf het toetsenbord geïmplementeerd.
De D409, uitgebracht in 1984 in goud-, zilver- en zwarttinten, markeerde Seiko’s debuut op het gebied van gegevensinvoer, met een minitoetsenbord en een puntenmatrixscherm. Ondanks zijn beperkte geheugen van slechts 112 tekens, was het een mijlpaal in de evolutie van slimme horloges in die tijd.
Hoe heeft het slimme horloge zich ontwikkeld?
Het is belangrijk op te merken dat sinds het eerste slimme horloge werd uitgebracht, het niet voldeed aan alle kenmerken die een smartwatch vandaag de dag heeft of dat deze functies werden geïmplementeerd in de loop der jaren. Ze hadden toen andere extra functies naast het weergeven van de tijd.
De evolutie van slimme horloges van de eerste generatie tot nu kan worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen, bijvoorbeeld:
Eerste generatie
De eerste generatie, die zich uitstrekt van het eerste model slim horloge in 1982 tot 2010, werd gekenmerkt door hun grote omvang en het vervullen van basisfuncties zoals het tonen van de tijd, wekker, datum, enzovoort.
Modellen zoals de Seiko TV Watch (1982), de IBM Simon (1993) en de Pebble (2013) waren enkele van de eerste slimme horloges.
- Casio CA-53W 1984: Een digitaal horloge met rekenmachine dat direct een succes werd. Het bood een tweede tijdzone, wekker, chronograaf, automatische kalender en de batterij ging 5 jaar mee, en was zelfs waterbestendig. Het horloge was eenvoudig, betaalbaar en bood een functie die destijds revolutionair was: een ingebouwde rekenmachine.
- IBM Simon (1993): Een apparaat dat in staat was om telefoongesprekken te voeren en te ontvangen, e-mails te verzenden, een kalender, een agenda, notities en downloadbare programma’s aan te bieden. Het kon worden aangesloten op een computer, zelfs op de fax, en had een LCD-scherm en een digitale pen.
Andere populaire modellen voor die tijd waren onder andere:
- Garmin Forerunner 201 (2003): Gericht op sport en fitness was de Forerunner 201 van Garmin een van de eerste slimme horloges die was ontworpen voor hardlopers. Het had GPS-tracking- en hartslagfuncties.
- Microsoft SPOT Watch (2004): Deze horloges, ontwikkeld door Microsoft, gebruikten Smart Personal Objects Technology (SPOT) om informatie te ontvangen via FM-radiosignalen. Ze konden koppen van nieuws, weersvoorspellingen en berichten tonen.
- Sony Ericsson LiveView (2010): Hoewel geavanceerder dan eerdere modellen, was de LiveView van Sony Ericsson een accessoire dat werd aangesloten op Android-smartphones om meldingen, oproepen en berichten weer te geven, en ook om muziek en de camera te bedienen.
- Pebble (2013): Minimalistisch en lichtgewicht ontwerp, waterbestendig, verbruikte minder energie dan die met traditionele LCD-schermen. Het was compatibel met zowel Android- als iOS-apparaten, bood meldingen, aangepaste apps van de Pebble App Store en controle over muziekweergave op telefoons rechtstreeks vanaf het horloge.
Tweede generatie
De tweede generatie beslaat de periode van 2010 tot 2014. Tegen die tijd hadden horloges al nieuwe functies geïntegreerd en was er een toename in kracht merkbaar. De schermen waren nu aanraakgevoelig, hadden Bluetooth-connectiviteit en boden toegang tot enkele apps, het beheren van muziek, het bekijken van berichten of de kalender.
Slimme horloges van de tweede generatie omvatten:
- Samsung Galaxy Gear (2013)
Het was ontworpen om te werken met de Samsung Galaxy S4, Galaxy Note 3 en Galaxy Note 10.1 2014 Edition smartphones. Het had een 1,63-inch Super AMOLED touchscreen met een resolutie van 320×320 pixels, een 1,9-megapixel camera met HD video-opname, 512 MB RAM en 4 GB interne opslag, Bluetooth 4.0-connectiviteit, bewegingssensoren, accelerometer, gyroscoop en omgevingslichtsensor.
Veel positieve kenmerken voor een apparaat van die omvang. Het was een innovatief slim horloge dat heeft bijgedragen aan de vormgeving van de smartwatch-industrie. Het was eigenlijk een van de eerste die een kleuren touchscreen, een camera en verschillende geavanceerde functies bood. Het was echter ook duur en had een beperkte batterijduur.
Andere populaire modellen voor die periode waren onder andere:
- Moto 360 (2014)
Motorola Mobility bracht zijn smartwatch op de markt, vervaardigd met hoogwaardige en duurzame materialen (roestvrij staal en Corning Gorilla Glass 3). Het onderscheidde zich door zijn ronde ontwerp in vergelijking met andere apparaten die op dat moment vierkante schermen hadden, en het was een van de eersten met Android Wear. Het had een 1,56-inch OLED-scherm dat levendige kleuren en goed contrast bood.
Het was een slim horloge dat de hartslag kon monitoren, water- en stofbestendig was tot op zekere hoogte, en het meest opvallende was dat dit apparaat draadloos opladen via Qi-technologie mogelijk maakte. Dit betekende dat je het kon opladen door het eenvoudigweg op de compatibele oplaadbasis te plaatsen.
- Apple Watch (2015)
Ontworpen om te werken met de iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6 en iPhone 6 Plus, was het de eerste smartwatch van Apple en een van de meest populaire.
De Apple Watch had een kleurentouchscreen, een S1-processor, 512 MB RAM en 8 GB interne opslag, Bluetooth 4.0- en Wi-Fi-connectiviteit, evenals bewegingssensoren, een versnellingsmeter, een gyroscoop, een omgevingslichtsensor en een hartslagmeter. De batterijduur was tot 18 uur.
Het bood functies zoals het ontvangen van meldingen van oproepen, berichten en apps, muziekbediening, het maken van foto’s en video’s, het monitoren van lichamelijke activiteit, GPS-navigatie en contactloos betalen.
Hoewel Samsung een andere pionier was in deze accessoirecategorie op dat moment, was het pas met de introductie van de Apple Watch dat de markt volledig werd gerevolutioneerd. Het was een innovatieve smartwatch die heeft bijgedragen aan de popularisering van de smartwatch-categorie. Dit kwam doordat dit model, deze nieuwe evolutie, gericht was op sensoren en toegankelijkheid.
Het ging niet alleen om het hebben van een belangrijk accessoire dat was gekoppeld aan je telefoon, maar het had nu een reeks sensoren die bij contact met de pols gezondheidsgegevens van de gebruikers konden verstrekken, zoals hartslag- en menstruatiegegevens, slaapcyclus, zuurstofniveaus en ademhaling, onder andere. Met andere woorden, een behoorlijk compleet apparaat voor die tijd.
Derde generatie
De derde generatie omvat de periode van 2015 tot heden. Deze modellen zijn echt indrukwekkende smartwatches, veel krachtiger en geavanceerder, met een breed scala aan functies zoals het monitoren van de fysieke conditie, GPS-navigatie, zaklamp, luidspreker, en meer.
Enkele smartwatches van de derde generatie zijn onder andere:
- Apple Watch Series 7 (2021)
Dit is de meest geavanceerde smartwatch van Apple, en dankzij de vooruitgang heeft dit model een groter en helderder scherm, gaat de batterij veel langer mee, is het waterbestendig tot 50 meter en is het vervaardigd van gerecycled aluminium en roestvrij staal.
Het bevat sensoren voor het meten van statistieken zoals hartslag, slaapmonitoring, bloedzuurstofniveau en elektrocardiogram (ECG), evenals andere gezondheidsgerelateerde apps.
Het ondersteunt noodoproepen in het buitenland, heeft een omgevingslichtsensor, 32 GB opslagcapaciteit, een luidspreker, microfoon, Apple Pay, LTE-connectiviteit, Bluetooth 5.0, Wi-Fi, snel opladen met een magnetische oplaadkabel met USB-C-connector, en vele andere geweldige functies.
- Samsung Galaxy Watch 4 (2021)
Dit model van Samsung heeft een 1,36-inch Super AMOLED-scherm waarmee je taken kunt uitvoeren, meldingen kunt bekijken en door apps kunt navigeren.
Het beschikt over geavanceerde gezondheidssensoren waarmee je een breed scala aan gezondheidsgegevens kunt bijhouden, zoals hartslag, ECG, bloeddruk, bio-impedantie, lichaamssamenstelling en slaap.
De Galaxy Watch 4 is de eerste smartwatch van Samsung die draait op Wear OS 3. Wear OS 3 is een besturingssysteem dat gezamenlijk is ontwikkeld door Google en Samsung en een breed scala aan functies biedt, zoals toegang tot Google-apps, meldingen, activiteitenregistratie en meer.
Het is waterbestendig, de batterij gaat tot 40 uur mee op één lading. Het is compatibel met zowel Android als iOS. Het heeft ook 100 sportmodi, snurkdetectie en vele andere functies, waardoor het een van de beste keuzes is.
- Garmin Forerunner 955 (2022)
Het heeft een 1,3-inch AMOLED touchscreen, multiband en multisatelliet GPS, slaap- en fitnesstracking inclusief hartslag, VO2 max, trainingsbelasting en herstel.
Het volgt ook een breed scala aan activiteiten, waaronder hardlopen, fietsen, zwemmen en skiën. De batterij gaat tot 15 uur mee in de GPS-modus en tot 20 dagen in de smartwatch-modus.
De Forerunner 955 ondersteunt Garmin Pay, stelt gebruikers in staat om muziek te bedienen, meldingen te lezen en is bovendien waterbestendig. Een zeer complete en uitstekende keuze voor atleten en fitnessliefhebbers.
Wat heeft de evolutie van smartwatches aangedreven?
Technologische vooruitgang heeft een grote invloed gehad op de evolutie van smartwatches. Het is echter duidelijk dat de voorkeuren van consumenten ook zijn veranderd, en de groeiende integratie van technologie in het dagelijks leven om alles wat minder complex te maken, heeft ook invloed gehad op de veranderingen in smartwatches.
Enkele beïnvloedende factoren zijn:
- Toename van de kracht van processors en geheugen.
- Verbetering van touchscreen displays, ontwerp en materialen, zodat ze esthetisch aantrekkelijk zijn en comfortabel om te dragen.
- Proliferatie van draadloze verbindingen (Bluetooth, WiFi, en NFC), waardoor naadloze interactie met andere apparaten mogelijk is, zoals smartphones, koptelefoons en slimme thuissystemen.
- De groeiende vraag naar gezondheids-, fitness- en productiviteitsfuncties.
- Personalisatie en diversiteit, omdat er nu een breed scala aan stijlen en maten is waarmee gebruikers hun smartwatches kunnen aanpassen aan hun individuele voorkeuren.
- Toegankelijkheid, smartwatches kunnen nu taken uitvoeren via spraakopdrachten en snel toegang krijgen tot informatie met virtuele assistenten zoals Siri, Google Assistant en Alexa.
Andere merken die smartwatches hebben gecreëerd
Naast de eerder genoemde merken zijn er ook andere die hebben meegedongen op de markt, zoals:
Fitbit
Een bedrijf gespecialiseerd in fitnessapparaten met activiteitstrackers en smartwatches, waaronder de Fitbit Sense 2020 en de Fitbit Versa 3.
TicWatch
Dit is een Chinees gespecialiseerd bedrijf dat een breed scala aan smartwatches aanbiedt, waaronder de TicWatch Pro 3 en de TicWatch GTH2.
Huawei
Het Chinese merk Huawei heeft ook zijn modellen van smartwatches op de markt gebracht, waaronder de opvallende Huawei Watch GT 3 Pro en de Huawei Watch Fit 2. Deze bieden een verscheidenheid aan functies voor gebruikers.
Xiaomi
Modellen zoals de Xiaomi Watch S1 Active en de Xiaomi Watch Lite maken ook deel uit van het uitgebreide assortiment dat het Chinese bedrijf te bieden heeft.
Sony
Het bedrijf heeft een reeks smartwatches uitgebracht, van de Sony SmartWatch 2 tot de Sony SmartWatch 5. Ze bieden een verscheidenheid aan functies, en de laatste modellen, de 5 en 4, zijn de meest populaire van het merk.
Amazfit
Een Chinees bedrijf gespecialiseerd in fitnessapparaten en smartwatches. Ze bieden een reeks smartwatches, variërend van de Amazfit GTR 3 Pro tot de Amazfit GTS 3.
Samengevat
We kunnen zien dat technologische vooruitgang, op veel gebieden van het leven, een positieve wending heeft genomen, en smartwatches zijn daar een voorbeeld van. Van een horloge dat alleen de tijd kan tonen en basisfuncties kan vervullen, kunnen ze tegenwoordig zelfs levens redden en helpen bij veel aspecten die misschien eerder niet relevant waren.
Dus, ongeacht of je aan lichaamsbeweging doet of niet, zijn deze apparaten een zeer nuttig hulpmiddel dat veel handelingen vereenvoudigt.