Smartwatch Batterijduur: Hoe Lang Gaan Ze Echt Mee?

Smartwatch batterijduur

De batterijduur van een smartwatch is een bepalende factor bij het kiezen van een slim horloge. Tegenwoordig zijn deze apparaten onmisbaar geworden in het dagelijks leven, en niet alleen houden ze je verbonden, maar ze hebben ook tal van functies waarmee ze je fysieke activiteit kunnen monitoren, je slaapkwaliteit kunnen verbeteren, meldingen kunnen ontvangen, enzovoort, zonder dat je je smartphone hoeft te gebruiken.

Dus, om aan al deze functies te voldoen, is het ideaal dat de batterijautonomie niet beperkt is. Het is echter belangrijk om te weten dat de hoeveelheid tijd dat een smartwatch kan functioneren zonder opgeladen te worden aanzienlijk kan variëren tussen verschillende modellen en ook afhankelijk is van verschillende factoren.

We begrijpen dat het frustrerend kan zijn als de batterij van je slimme horloge snel leeg raakt, maar maak je geen zorgen. Hier gaan we alle details uitleggen en enkele tips geven om de batterijduur van je smartwatch te verlengen, zodat je zonder onderbrekingen en met alle zekerheid kunt genieten van alle functies die het te bieden heeft.

Factoren die de batterijduur van je smartwatch beïnvloeden

Smartwatch batterijduur

Gebruik

De batterij zal veel sneller leeglopen als je meerdere functies of apps open hebt, als je frequent GPS gebruikt, als je het scherm altijd aan laat staan, als je constant naar muziek luistert of als je alle beschikbare meldingen van je telefoon ontvangt. Daarom zal het gebruik dat je maakt van het horloge de belangrijkste factor zijn voor het ontladen van de batterij.

Functies

Smartwatches met meer functies, zoals AMOLED-schermen, ingebouwde GPS of muziekopslag, gezondheids- en fitnessmonitoring, verbruiken over het algemeen meer batterij. Onthoud dat het verbruik afhangt van de intensiteit en frequentie waarmee je de functies van de smartwatch gebruikt.

Batterijgrootte

Smartwatches met grotere batterijen zullen over het algemeen langer meegaan tussen oplaadbeurten, mits andere factoren zoals de energie-efficiëntie van de hardware en software van de smartwatch zijn geoptimaliseerd.

Een smartwatch gebruikt energie om het scherm, de processor, sensoren en andere functies van stroom te voorzien. Dus, hoe meer capaciteit de batterij heeft, hoe meer energie deze aan het apparaat kan leveren voordat deze leeg is.

Bovendien kan het type batterijtechnologie ook van invloed zijn op de levensduur ervan. Bijvoorbeeld, sommige batterijtechnologieën zoals lithium-polymeer neigen efficiënter en compacter te zijn in vergelijking met andere technologieën.

Schermhelderheid

Wanneer de helderheid van het scherm op een hoger niveau wordt ingesteld, zal de achtergrondverlichting of schermverlichting natuurlijk meer energie verbruiken om een intenser licht te produceren. Dit kan leiden tot een hoger batterijverbruik, wat de totale oplaadduur van de smartwatch zal beïnvloeden.

Software-updates

Software-updates kunnen het batterijverbruik optimaliseren of in sommige gevallen meer verbruiken. Het bijwerken van je smartwatch is gunstig op het gebied van energie-efficiëntie en algemene prestaties van je horloge.

Bovendien adresseren ontwikkelaars vaak beveiligings- en prestatieproblemen bij deze updates, wat ook invloed kan hebben op de batterijduur door een soepelere en veiligere werking van het apparaat te waarborgen.

Hoe lang moet de batterij van een smartwatch eigenlijk meegaan?

Smartwatch batterijduur
  • Basis smartwatches met beperkte functies kunnen slechts enkele uren of tot een dag meegaan op één lading.
  • Smartwatches met normaal gebruik kunnen tussen de 1 en 2 dagen meegaan.
  • Die smartwatches met een hogere energie-efficiëntie of batterijbesparende opties kunnen tussen de 3 en 7 dagen meegaan.
  • Sommige specifieke modellen, vooral die met energiezuinige schermtechnologie of zonne-oplading, kunnen tot wel 2 weken of zelfs langer meegaan.

Bijvoorbeeld, de batterijduur van de Apple Watch Series 8 kan, afhankelijk van het gebruik, tot 18 uur duren, terwijl de Samsung Galaxy Watch 5 tot 40 uur kan meegaan. De Fitbit Sense 2 (6 dagen) en de Amazfit Bip 3 Pro kunnen, afhankelijk van het gebruik, ook tot 14 dagen meegaan.

Sommige merken, zoals Garmin, bieden aanzienlijke batterijduur voor hun smartwatches. Bijvoorbeeld, ze kunnen minimaal 5 dagen meegaan voordat ze opnieuw moeten worden opgeladen, en zelfs tot 50 dagen in de smartwatch-modus of 65 dagen met zonne-oplading. In de smartwatch-modus kan de Garmin Forerunner 255 14 dagen meegaan.

Waarom is het belangrijk dat de batterij langer dan één dag meegaat?

Een smartwatch die je elke nacht moet opladen, is niet ideaal. Waarom niet? Omdat smartwatches doorgaans continu bepaalde fysiologische parameters van het lichaam volgen. Als de batterij slechts één dag, of zelfs maar een paar dagen meegaat, gaat de effectieve monitoring van deze parameters verloren. Dit betekent dat je geen volledig beeld hebt van je gezondheid en fysieke toestand.

Hoe moet je een smartwatch opladen?

Smartwatch batterijduur

Het wordt aanbevolen om de bijgeleverde oplader van de smartwatch te gebruiken en ervoor te zorgen dat deze voor het eerste gebruik volledig is opgeladen. Om dit te doen, moet je eerst de hoes van de smartwatch verwijderen en deze uitschakelen terwijl het wordt opgeladen. Plaats de oplader altijd op een vlakke ondergrond die niet blootgesteld is aan direct zonlicht en goed geventileerd is.

Een andere manier om op te laden is door de meegeleverde USB-oplaadkabel van de smartwatch aan te sluiten op een USB-poort van de computer of een ander apparaat met een laag vermogen. Indien nodig kun je een USB-wandlader van 5V met UL-certificering gebruiken.

Vermijd het gebruik van USB-hubs, adapters voor meerdere USB-poorten, een Y-vormige USB-kabel, draagbare opladers of andere randapparatuur om op te laden, omdat dit mogelijk ongeschikte stroom voor de smartwatch kan leveren. Niet alle USB-kabels zijn gelijk of compatibel met je smartwatch, wat veiligheidsproblemen kan veroorzaken. Bovendien kan het gebruik van niet-geautoriseerde accessoires de garantie van de fabrikant van de smartwatch tenietdoen.

Hoe kun je weten dat het aan het opladen is?

Smartwatch batterijduur

De oplaadindicatoren kunnen variëren afhankelijk van het merk en model van de smartwatch. Zodra de magnetische oplader is aangesloten, kan het opladen op de volgende manieren worden weergegeven:

  • Een rood lampje kan oplichten in de USB-connector.
  • Op het scherm van de smartwatch kan een laadpictogram of animatie verschijnen, meestal een bliksemschicht die het resterende batterijpercentage of de resterende laadtijd kan aangeven.
  • Er kan ook een LED-indicator zijn die, afhankelijk van het model, rood kan zijn tijdens het opladen en groen wanneer het volledig is opgeladen.

Als de oplaadindicator (bliksemschicht) niet te zien is of geen enkele oplaadaanduiding geeft, komt dit omdat de oplader de smartwatch niet detecteert. Probeer het volgende:

  • Plaats de smartwatch opnieuw op de oplader.
  • Controleer of de smartwatch stevig op de oplader zit en er geen ruimte vrij is, en zorg er natuurlijk voor dat er niets tussen de oplader en het apparaat zit, zoals stof, plakband, enz.
  • Zorg ervoor dat de oplader stroom ontvangt.
  • Controleer of de USB-kabel werkt met andere apparaten.
  • Probeer de voedingsbron van de oplader te wijzigen.

Op deze manier sluit je uit of het probleem afkomstig is van een van deze factoren. Zo niet, dan kan het apparaat defect zijn. Als het nog binnen de garantie valt, moet je het mogelijk vervangen.

Wat gebeurt er als je je smartwatch de hele nacht laat opladen?

Het opladen gedurende de hele dag of nacht kan leiden tot slijtage van de interne componenten, wat de prestaties kan beïnvloeden. Niettemin is dit niet het enige risico; er is een nog grotere zorg met betrekking tot de veiligheid van het huis of de plaats waar de oplader is aangesloten.

Deskundigen waarschuwen dat het gedurende lange perioden aangesloten houden van opladers voor apparaten zoals de mobiele telefoon, tablet, smartwatch of laptop schade aan de apparaten kan veroorzaken en zelfs het risico op brand kan vergroten in geval van oververhitting. Daarom is het belangrijk om de opladers los te koppelen wanneer ze niet worden gebruikt om mogelijke negatieve gevolgen te voorkomen.

Hoe lang duurt het om de batterij van een smartwatch op te laden?

Smartwatch batterijduur

De gemiddelde oplaadtijd ligt meestal tussen de 2 en 3 uur, afhankelijk van het merk en model, maar niet alleen daarvan. Enkele factoren zoals de batterijcapaciteit, het type oplader, het laadniveau van de smartwatch op het moment van opladen, evenals de omgevingstemperatuur, spelen ook een rol in hoe lang het opladen van je smartwatch kan duren.

Bijvoorbeeld:

  • Smartwatches met grotere batterijen zullen over het algemeen langer nodig hebben om op te laden dan die met kleinere batterijen.
  • Een draadloze oplader kan trager zijn dan een USB-oplader.
  • Als de batterij van je smartwatch volledig leeg is, zal het langer duren om op te laden dan wanneer deze slechts gedeeltelijk leeg is (40%).
  • Als je je smartwatch oplaadt in een koude omgeving, kan dit het opladen vertragen.

Ter illustratie, de batterij van de Apple Watch Series 8 kan tot 80% opladen in 45 minuten, de Samsung Galaxy Watch 5 kan volledig worden opgeladen in slechts 1 uur en 45 minuten. De Garmin Forerunner 255 bereikt 100% oplading in 2 uur, en de Fitbit Sense 2 bereikt een volledige lading van 100% in 1 uur en 20 minuten.

Wat te doen om de batterij van mijn smartwatch langer te laten meegaan?

Hier zijn enkele aanbevelingen om de batterijduur van je horloge te verlengen. ¡Laten we eens kijken!

Pas de helderheid van het scherm aan en verander de wijzerplaat van het horloge

Het is aan te raden om de helderheid te verminderen tot een niveau dat visueel comfortabel is. Met deze aanpassing voorkom je dat het scherm meer energie verbruikt dan nodig is, omdat het batterijverbruik hoger is wanneer je de helderheid volledig gebruikt.

Er is een enorme variëteit aan wijzerplaten om je horloge aan te passen. Sommige daarvan hebben interactieve functies met animaties en zeer heldere kleuren. Het is echter ideaal om over te schakelen naar een eenvoudigere en minimalistische wijzerplaat.

Verwijder onnodige apps

Onthoud dat, hoewel smartwatches de mogelijkheid hebben om enkele apps te installeren, ze geen mobiele telefoons zijn en niet dezelfde capaciteit of kracht hebben. Het is dus het beste om apps die niet nodig zijn te verwijderen en alleen essentiële apps te behouden.

Schakel onnodige meldingen uit

Een manier om de batterij van je smartwatch langer mee te laten gaan, is door onnodige meldingen uit te schakelen. Misschien denk je dat je met een smartwatch volledige controle hebt over alle meldingen, maar het is niet nodig omdat de meeste meldingen niet goed te zien zijn op zo’n klein scherm. Het is dus het beste om meldingen te beperken tot belangrijke apps.

Schakel de “altijd aan” modus uit en zet de polsbeweging uit

Om batterij te besparen, schakel je de functie “altijd aan” uit en zet je de polsbeweging uit. Voor de eerste moet je je horloge configureren om de tijd weer te geven of volledig uit te schakelen als je het horloge niet draagt. Op die manier gaat het scherm alleen aan als je het aanraakt.

Het feit dat het horlogescherm telkens oplicht wanneer de gebruiker zijn pols beweegt, lijkt misschien onbeduidend. Echter, in werkelijkheid is deze actie een van de grootste energieverslinders van het apparaat. Vaak zijn deze constante verlichtingen onbedoeld, aangezien gebruikers niet altijd polsbewegingen maken om informatie op het horloge te bekijken.

Schakel de spraakassistenten uit

Slimme assistenten zijn gekomen om ons leven te vereenvoudigen en tegenwoordig vinden we ze bijna op elk apparaat, inclusief smartwatches. En hoewel het goed klinkt, kan het een probleem worden voor de batterij. Dit komt doordat spraakassistenten het apparaat altijd actief houden, dus het is het beste om ze uit te schakelen om niet zoveel batterij te verbruiken.

Gebruik de GPS alleen tijdens activiteiten die het nodig hebben

Het is raadzaam dat mobiele telefoons de GPS altijd aan laten staan, maar met het horloge is dat niet zo cruciaal, tenzij je buitenactiviteiten doet, je moet oriënteren met een richting of je bent bezig met sporten zoals fietsen, zwemmen, hardlopen, enz., die je positie vereisen.

Gebruik de energiebesparingsmodus

Deze energiebesparingsmodus is ontworpen om onnodige functies uit te schakelen en de prestaties van het apparaat te verminderen, allemaal met als doel de batterijduur nog verder te verlengen. Het is verstandig om deze modus te gebruiken wanneer er geen meldingen nodig zijn of tijdens een sportsessie.

Andere aanbevelingen

  • Beheer achtergrond-apps: controleer apps die op de achtergrond draaien en die niet constant actief hoeven te zijn, zoals sociale media, e-mail of instant messaging.
  • Schakel automatische detectie van oefeningen uit: dat wil zeggen, je kunt handmatig je trainingsgegevens controleren als je dat wilt (van toepassing op sommige activiteiten).
  • Vermijd intensief gebruik van trillingen: trillingen werken om meldingen discreet te ontvangen, maar verminderen ook de autonomie van je horloge.
  • Houd de software up-to-date: zorg ervoor dat je profiteert van de nieuwste verbeteringen op het gebied van energie-efficiëntie en optimalisatie.
  • Gebruik Bluetooth-oortelefoons in plaats van de ingebouwde luidspreker.

Conclusie

De batterijduur van een smartwatch is cruciaal voor een optimale gebruikerservaring. Het begrijpen van het gedrag van de batterij en het volgen van deze praktische tips voor efficiënt gebruik zijn essentieel om een langere levensduur van de batterij te waarborgen en ononderbroken te genieten van de functionaliteiten van de smartwatch.

Share the Post:

Related Posts

Hoe onderhoud je het best je voetbalschoenen?

Overzicht Waarom is het belangrijk om je voetbalschoenen te onderhouden? Het onderhouden van je voetbalschoenen is essentieel om de levensduur ervan te verlengen en optimale prestaties op het veld te behouden. Door regelmatig onderhoud blijven je schoenen in goede conditie

Read More
Wat is een elektrische kattenbak

Wat is een elektrische kattenbak?

Wat is een elektrische kattenbak? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen? Heb je momenteel een traditionele kattenbak en overweeg je over te stappen naar een zelfreinigende kattenbak? Hoewel elektrische kattenbakken gemak bieden voor de bewoners van het huis, zowel

Read More