Garmin Vivoactive 4S

Garmin Vivoactive 4s

Ben je op zoek naar een kleine smartwatch met veel mogelijkheden? Dan is de Garmin Vivoactive 4S wellicht iets voor jou!

Garmin Vivoactive 4S - SponsorKliks Review

Al enkele jaren had ik de Fitbit Charge 2 waar ik zeer tevreden over was. Ik vond het fijn om mijn slaapritme te kunnen bekijken, mijn hartslag in de gaten te houden en te bekijken hoe actief ik was. Ik wilde echter graag een horloge met meer functies. En ik wilde een trainingsprogramma via mijn horloge kunnen volgen.

Eerder moest ik voor het hardlopen steeds een app op de telefoon gebruiken en dat vond ik niet handig. Al enkele jaren was ik aan het zoeken, maar ik vond de meeste smartwatches te groot en te duur. Uiteindelijk kwam ik de Vivoactive 4S van Garmin tegen. De prijs voor de grijze uitvoering ligt rond de 252 euro (check hier de actuele prijzen bij Bol.com en Coolblue).

De zwarte variant kost 249-269 euro, de rosé goud/wit variant 269 euro en de witte variant kost 269 euro. En om eerlijk te zijn, vind ik dit horloge nog steeds erg duur, maar soms mag je jezelf ook eens iets gunnen, nietwaar.

Ik heb het horloge nu enkele maanden en wat mij meteen opviel is de uitstraling van dit horloge. Het horloge ziet er sportief uit, maar is tegelijkertijd ook netjes. Vanwege de kleine afmeting, namelijk 40 mm, is het horloge zeer geschikt voor vrouwen.

Wil je een groter horloge, dan kun je kiezen voor de Vivoactive 4. De functies zijn grotendeels hetzelfde. Het horloge is rond en de Vivoactive 4S weegt 40 gram. De horlogekast is gemaakt van kunststof en het glas is Gorila glass. Het horloge is verkrijgbaar in de kleuren zwart, zilver, wit en rosé goud/wit. Zelf heb ik gekozen voor de zilveren variant, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak.

Batterijduur

Ik ben positief verrast door de batterijduur. Hier was ik wel een beetje bang voor. Ik vind het vervelend als ik bijna iedere dag mijn horloge moet opladen. Gelukkig hoeft dat bij de Vivoactive 4S niet. Gemiddeld laad ik hem 1 keer per week op. Hier moet ik wel bij vermelden dat ik de GPS-functie alleen gebruik als ik ga hardlopen. De batterijduur tijdens het gebruik van GPS is 5 uur.

Waterdicht

Nog een voordeel is dat het horloge waterdicht is. Je hoeft hem dus niet af te doen als je gaat douchen en mocht je gaan zwemmen, dan wordt dat ook geregistreerd. Mijn vorige Fitbit kon niet tegen water, dus als ik ging zwemmen, kon ik hem helaas niet omhouden.

Diverse trainingsprogramma’s

Al vrij snel ben ik gestart met het trainingsprogramma van Garmin om 5 km te kunnen hardlopen. Ze hebben verschillende programma’s voor bijvoorbeeld de 5 en 10 km. Je kunt kiezen voor 3 of 4 trainingen per week en voor verschillende trainers. Iedere trainer is anders, dus je kunt kiezen wat bij je past. De training wordt automatisch op je horloge geladen, dus je kunt eenvoudig starten.

Tijdens de training staat er precies wat je moet doen: joggen of wandelen, aantal km hardlopen, enz. In de app kun je dit ook allemaal terugvinden, met nog extra uitleg en filmpjes over de training. Erg handig en leerzaam, zeker als je een beginnende hardloper bent. Ook kun je in de app je training verplaatsen naar een andere dag. Handig voor als het even niet zo goed uitkomt.

Na de training krijg je een overzicht met de afgelegde afstand, gemiddelde hartslag, enz. In de app kun je de training daarna nog uitgebreid bekijken. Naast de informatie over de afstand, tijd, hartslag en calorieën, vind je ook informatie over onder andere het gemiddelde tempo, beste tempo, gemiddelde loopcadans, staplengte, hoogte en geschat vochtverlies.

Dit wordt ook in overzichtelijke grafieken weergegeven. De app van Garmin vind ik simpel in gebruik en overzichtelijk. Het horloge is verder te gebruiken met Komoot, MyFitnessPal, Relive, Runkeeper, Strava en Trainingpeaks.  

De app van Garmin waarin alles wordt bijgehouden is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Het is altijd wennen als je een nieuwe app gaat gebruiken, maar ik was er al snel aan gewend. Ook kun je je profiel koppelen aan het profiel van vrienden en elkaar uitdagen. Erg leuk als je een beetje competitief bent ingesteld.

Op mijn werk heb ik nooit het geluid van mijn telefoon aanstaan, aangezien we in een kantoortuin werken. Helaas miste ik daardoor ook regelmatig telefoontjes. Daarnaast was ik soms wel eens aan het wachten op een belangrijk WhatsApp-bericht en zat ik de hele tijd naar mijn telefoon te staren.

Vandaar dat ik graag een horloge wilde die ik kan koppelen met mijn telefoon en waarop ik berichten van WhatsApp kan ontvangen. En ik vind het ideaal! Als ik weet dat ik een belangrijk bericht kan ontvangen, zet ik de meldingen op mijn horloge aan.

Is dat niet het geval, dan laat ik de meldingen lekker uit. Wel zo rustig. Naast meldingen van WhatsApp, kun je ook meldingen van je mail of nu.nl ontvangen. Eigenlijk alle meldingen die je op je telefoon aan hebt staan, kun je op je horloge ontvangen.

Overigens heb ik ingesteld dat ik tussen 22.00 uur en 9.00 uur standaard geen enkele melding ontvang. Als de meldingen aanstaan, dan trilt het horloge en komt het betreffende bericht in beeld. Het trillen van horloge kun je instellen.

Als je de meldingen uitzet, komen de berichten wel op je horloge binnen, maar trilt het horloge niet en komen ze niet direct in beeld. Door te scrollen naar je berichten kun je ze wel gewoon lezen. Handig als je telefoon in je tas zit en je even snel wilt kijken of je berichten of mails hebt ontvangen.

Wat registreert het horloge nog meer? Een hele hoop! Ik zal hieronder kort beschrijven wat het horloge allemaal registreert:

Stappen

Je aantal stappen per dag worden bijgehouden. Je kunt zien hoeveel stappen je per dag hebt gezet en wat je doel is.

Ook kun je in een oogopslag zien of je je stappendoel de afgelopen dagen hebt gehaald. Zelf wil ik 10.000 stappen per dag zetten en het motiveert me wel dat mijn horloge continu aangeeft hoeveel stappen ik al heb gezet.

Hartslag

Continu wordt je hartslag gemeten. Ook laat het horloge je hartslag van de afgelopen 8 uur zien. Daarnaast wordt je rusthartslag geregistreerd.

Na een training kun je ook in een grafiek zien hoe het verloop van je hartslag was gedurende de training. In de app kun je de training daarna nog uitgebreid bekijken.

Voor mij is dit een belangrijke functie, aangezien je hartslag een heleboel zegt over je fysieke toestand.

Trappen

Het aantal trappen dat je loopt wordt ook geregistreerd, maar dit is niet nauwkeurig. Als ik 10 keer een trap op en af ben gelopen, staat het horloge vaak nog op 2.

Ik hecht weinig waarde aan deze functie, omdat ik het aantal stappen en minuten dat ik actief bezig ben, belangrijker vind.

Body Battery

Je body battery stijgt als je slaapt en neemt af als je bijvoorbeeld gaat bewegen. Het geeft je energiepeil aan.

Zelf vind ik dit een nutteloze functie, aangezien ik zelf wel voel of ik moe ben of niet. En het is logisch dat je body battery gedurende de dag afneemt.  

Stressniveau

Op je horloge en in de app kun je zien hoeveel minuten je in welke fase van stress zit. Het stressniveau wordt gemeten aan de hand van de hartslagvariaties.

Hartslagvariatie is de natuurlijke variantie in de tijd tussen opeenvolgende hartslagen. Zelf hecht ik niet al te veel waarde aan deze functie. Ook voor stress geldt dat ik zelf wel weet waneer ik veel stress heb en wanneer niet.

Minuten intensieve training

De World Health Organization (WHO) raadt aan om per week 150 minuten te besteden aan activiteiten met een gemiddelde inspanning (zoals wandelen) of 75 minuten te besteden aan activiteiten met een intensieve inspanning (zoals hardlopen).

Het horloge houdt dit voor je bij, waarbij elke minuut van intensieve inspanning dubbel telt.

Een activiteit wordt pas geregistreerd als je 10 minuten actief bent met minimaal een gemiddelde intensiteit.

Ik vind dit een handige functie, omdat ik meteen kan zien of ik in een week voldoende actief ben geweest. Wel merk ik hier verschil met mijn Fitbit.

Als ik ga wandelen, dan registreert mijn Fitbit dit als actieve minuten, bij Garmin ben ik dan niet actief genoeg en worden de minuten meestal niet geregistreerd.

Calorieën

Je kunt zien hoeveel calorieën je verbruikt. Dit wordt opgesplitst in calorieën die je verbruikt hebt in rust en calorieën die je verbruikt hebt met inspanning. Een leuke functie, maar ik doe er verder niets mee.

Slaap

In de app kun je zien hoeveel minuten je in welke slaapfase was de afgelopen nacht. Helaas vind ik deze functie erg onnauwkeurig. Ik heb een paar keer ’s nachts een aantal uur wakker gelegen en volgens mijn horloge had ik de hele nacht geslapen.

Ook word ik volgens mijn horloge pas wakker zodra ik echt ga bewegen, terwijl ik soms dan wel al een half uur wakker in bed lig. De Fitbit Charge 2 die ik hiervoor had, gaf nauwkeuriger mijn slaapritme aan. Persoonlijk vind ik het jammer dat mijn slaapritme niet goed wordt gemeten.

Zeker omdat ik geen mega goede slaper ben, vind ik het fijn om mijn slaap wel een beetje te monitoren. En om eerlijk te zijn, had ik verwacht dat dit horloge dat (nog) beter zou doen dan mijn Fitbit, maar helaas.

Ademhaling

Het aantal ademhalingen per minuut wordt gemeten. Leuk dat het wordt gemeten, maar ik doe er verder niets mee.

Zuurstofgehalte

Deze Garmin kan je zuurstofgehalte meten. Zeker in deze coronatijd is dat wel eens fijn.

Zelf heb ik dit een keer gemeten om te kijken wat eruit kwam. Een leuke functie, maar niet iets dat je vaak zult gebruiken denk ik.

Daarnaast meet het horloge je VO2-max en kun je bijhouden hoeveel je gedurende de dag drinkt. Vrouwen kunnen hun menstruatiecyclus bijhouden.

De meeste functies worden continue geregistreerd en in de app kun je de waarden gemakkelijk vergelijken met bijvoorbeeld een week of maand eerder.

Zo kun je bijvoorbeeld kijken of je rusthartslag de afgelopen maanden is gestegen of gedaald. Handig voor als je dit soort dingen een beetje in de gaten wilt houden. Zelf let ik wel op mijn rusthartslag, want zodra die flink omhoog gaat, weet ik dat er fysiek iets aan de hand is.

Ook is het handig om je training te vergelijken met eerdere trainingen. Zo kun je zien of je vooruitgang boekt, iets wat mij altijd erg motiveert.

Verder kun je het horloge gebruiken als zaklamp en je kunt je pinpas koppelen (als je bank die mogelijkheid biedt). Erg handig voor als je onderweg bent en je portemonnee bent vergeten.

Ik heb het al een keer moeten gebruiken en was blij dat deze functie erop zit. Al is dit niet iets wat ik dagelijks gebruik. Ook kun je de muziek op de telefoon bedienen en heeft het horloge een ingebouwde muziekspeler.

Erg fijn voor als je aan het hardlopen bent en je wilt een ander nummer luisteren of het geluid harder of zachter zetten. Er zit ook een navigatiefunctie op, maar die heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd. Uiteraard zit er ook een stopwatch en timer op.

Het horloge kun je verder helemaal aanpassen zoals je wilt: apps of widgets toevoegen of weglaten, helderheid instellen, volgorde van widgets aanpassen, enz. Zo pas je hem helemaal aan naar je eigen wensen.

Zelf heb ik de functies zoals het bijhouden hoeveel je drinkt en de menstruatiecyclus verwijderd, omdat ik dat niet interessant vind.

Deze Garmin heeft een opslagcapaciteit van 16 GB en een werkgeheugen van 2000 MB. Mij zegt dat niet heel veel. Ik vind dat alles goed en snel functioneert en dat is voor mij het belangrijkste.

Mijn eindoordeel:
de Garmin Vivoactive 4S is een prima horloge voor de gemiddelde sporter, al heb ik het horloge alleen getest met wandelen en hardlopen en heb ik zeer waarschijnlijk nog niet alle functies ontdekt.

Het ziet er mooi uit, is gemakkelijk in gebruik en kan tegen een stootje. Bijna alles kun je naar eigen wens aanpassen. De batterijduur is zeer positief en eigenlijk alle wenselijke functies zitten erop.

Wel vind ik het horloge behoorlijk duur en een nadeel vind ik de matige slaapregistratie, maar over het algemeen ben ik zeer tevreden en blij met dit horloge!

Bekijk hier de prijzen op Bol.com en Coolblue.

Share the Post:

Related Posts

Hoe onderhoud je het best je voetbalschoenen?

Overzicht Waarom is het belangrijk om je voetbalschoenen te onderhouden? Het onderhouden van je voetbalschoenen is essentieel om de levensduur ervan te verlengen en optimale prestaties op het veld te behouden. Door regelmatig onderhoud blijven je schoenen in goede conditie

Read More
Wat is een elektrische kattenbak

Wat is een elektrische kattenbak?

Wat is een elektrische kattenbak? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen? Heb je momenteel een traditionele kattenbak en overweeg je over te stappen naar een zelfreinigende kattenbak? Hoewel elektrische kattenbakken gemak bieden voor de bewoners van het huis, zowel

Read More