Voor we beginnen met het uitleggen van de geschiedenis van padelracket, is het belangrijk om te weten: ¿Wat is de oorsprong van de term “padel”?
De benaming “padel” vindt zijn oorsprong in het Engels, afgeleid van het woord “paddle”, wat zich vertaalt als “pala” of “racket”. Deze uitdrukking is aangepast naar het Spaans en later opgenomen in het woordenboek van de Spaanse taal door de Real Academia Española (RAE). De vermelding in het woordenboek is als volgt: PÁDEL. Van het Engels: paddle tennis.
Evolutie van de padelrackets door de jaren heen
Bekend als een sport met een racket, combineert padel elementen van tennis en squash, en wordt gespeeld met drie essentiële elementen: de rackets voor elke speler, de bal en het veld of de baan.
Aan het eind van de jaren 60 begon padel vorm te krijgen in Mexico, dankzij een ondernemer genaamd Enrique Corcuera. Hij paste zijn terrein aan en creëerde een baan met als doel deze sport te spelen, maar dan met houten rackets en een bal, en noemde het Paddle Tennis.
In de loop der jaren heeft padel wereldwijd aandacht gekregen en is het een van de meest beoefende sporten geworden, mede dankzij de interesse van bekende tennisfiguren.
Het was echter pas in de vroege jaren 1990 dat de International Padel Federation werd opgericht, met Julio Alegría als voorzitter in Spanje, die de spelregels wereldwijd vaststelde. Tijdens dezelfde periode werd padel populairder als sport, vooral nadat de Consejo Superior de Deportes (Spaanse Raad voor Sport) het erkende.
De acties van ondernemers en politici hebben bijgedragen aan het vergaren van volgers voor padel, waardoor Spanje werd erkend als pionier van deze sport in Europa.
Padelrackets: ¿Hoe waren ze in het begin?
Jaren 80, het begin van de eerste houten rackets
In het begin, tot de jaren 90, waren padelrackets meestal gemaakt van hout met gaten, wat na verloop van tijd bleek niet het meest geschikte materiaal te zijn voor de ontwikkeling van producten met die kenmerken en voor die sport.
Wat opvallend en zeer interessant is, is dat ze veel dunner waren dan die van tegenwoordig, maar ongemakkelijker en harder aanvoelden in de hand. In die tijd wogen ze ongeveer 450 gram en waren ze nauwelijks meer dan 10 millimeter dik, omdat ze probeerden een racket te maken dat gemakkelijk te hanteren was.
De feitelijkheid is dat degenen die deze eerste houten rackets hanteerden tijdens hun beginperiode de meest ervaren spelers waren in de World Padel Tour, zoals Gaby Reca, Juan Martin Diaz, Belasteguin, onder anderen.
Met de introductie van de “Celular Core”-technologie vond het einde van de houten rackets plaats, omdat de Prince rackets werden ontwikkeld, waarmee het eerste grafieten racket werd gecreëerd.
Jaren 90: rubber als belangrijkste materiaal voor padelrackets
In de daaropvolgende jaren 90 begonnen rackets te worden geproduceerd met EVA-rubber, dat een gewicht van 390 gram had. Natuurlijk waren ze comfortabeler en zachter, wat de trillingen die naar de elleboog van de spelers gingen bij het raken van de bal aanzienlijk verminderde. Het profiel of de dikte was ongeveer 25 mm, ze waren aerodynamischer, wendbaar, elastisch en gemakkelijker te hanteren in vergelijking met houten rackets.
Het bekende Argentijnse merk SANE was de pionier in het gebruik van het materiaal ‘Eva’ bij de productie van padelrackets, wat een belangrijke verandering betekende in de gebruikte materialen. Deze mijlpaal leidde veel merken, zoals Bullpadel, ertoe hun nieuwe collecties te heroverwegen en hun eerste modellen met rubber te produceren, met als doel meer elastische rackets te bereiken.
Siglo XXI: Sterk, licht, stijf en comfortabel
De rackets van de 21e eeuw worden vervaardigd met materialen van hoge weerstand, voornamelijk van glasvezel en koolstof, en hun interieur of kern bestaat uit rubber, meestal van EVA en FOAM. EVA en FOAM rubber vormen de essentiële kern van elk padelracket en bepalen de hardheid van het materiaal, een cruciaal aspect tijdens het spel. Terwijl EVA rubber opvalt door zijn hardheidseigenschappen, heeft FOAM rubber poreuze kenmerken en is daarom zachter.
Alle eerder genoemde samenstellingen maken de structuur sterker, dat wil zeggen, beter bestand tegen slagen en slijtage. Deze rackets hebben een dikte van 38 mm en dankzij hun technologie zijn ze veel lichter, stijver en duurzamer. Hierdoor ervaart de speler meer comfort, kracht en controle.
Merken en de eerste padelrackets
Marcraft Black Beauty – Circa 1977
Geproduceerd in de Verenigde Staten, wordt beschouwd als het eerste padelmerk in de geschiedenis, oorspronkelijk ontworpen voor de beoefening van PaddleBall of Paddle-Tennis. Padel, zoals we het nu kennen, werd alleen gespeeld in selecte kringen van de high society in Mexico, Spanje en Argentinië.
De Marcraft Black Beauty was ook de fabrikant van het standaardmodel van 1983-1985.
Royal Padel-racket, Seriemodel 3000 “A” uit 1983; het eerste seriematig geproduceerde padelracket in de geschiedenis, afkomstig uit Mar del Plata, Argentinië.
Oud racket van het merk SANE
Dankzij Ricardo Cano ontstond op grote toernooien het nu bekende racket met een rubberen kern, dat snelheid en kracht in het spel transformeerde. S.A.N.E. werd een ware revolutie in deze sport. Sindsdien hebben we talloze innovaties gezien, altijd gebaseerd op dezelfde synthetische materialen, wat heeft geleid tot echte technologische hoogstandjes.
Eerste Dabber Zeus-racket. Gabriel Di Battista (zoon) ontdekte rond 1985 het padel door artikelen in sporttijdschriften. Dankzij de industriële faciliteiten van de familie bij IMLP S.A. besloot hij zijn eerste racket te maken van materialen die door zijn moeder waren gedoneerd, zonder te beseffen dat hij hiermee de mijlpaal 1 creëerde, het eerste “ZEUS”-racket dat vandaag de dag de kantoren siert in de stad La Plata, Argentinië.
De meeste padelrackets werden in Argentinië geproduceerd, en het was pas bij het eerste wereldkampioenschap dat verschillende merken begonnen met het maken van hun eigen padelrackets.
Enkele van de merken die padelrackets produceerden, zijn onder andere: Marcraft, Crafty, Coast, Daash, SANE, Sola Belgique, Royal Paddle, Castle, HyS, San Conrado, Ur.Ich, Head, Prince, Top Force, Varlion.
Ken je nog een ander merk van padelrackets dat je hebt gezien of gebruikt? Laat het ons weten in de opmerkingen.
¿Wat zijn de beste merken voor padelrackets?
- Babolat: geavanceerd ontwerp en technologie voor de productie, heeft meerdere modellen voor allerlei soorten spelers. Aanbevolen model: Babolat Counter Veron.
- Head: modellen voor spelers van alle niveaus, van beginners tot professionals, en staat bekend op de markt vanwege het uitstekende ontwerp en de kwaliteit van de materialen. Aanbevolen model: Head Graphene 360+ Delta Hybrid.
- Wilson: producten zeer gewaardeerd door ervaren professionele spelers, met design en kwaliteit in hun rackets. Enkele aanbevolen modellen van het merk zijn: Wilson Bela Pro en Wilson Carbon Force Pro.
- Dunlop, Adidas, Varlion: passen zich aan aan verschillende speelniveaus, goede prijs-kwaliteitverhouding, hoge kwaliteit en exclusieve ontwerpen.
- Nox, Star Vie: Hebben zich gepositioneerd als een van de meest gewaardeerde merken door padelspelers vanwege de kwaliteit van hun producten en hun uitzonderlijke ontwerp.
De vooruitgang van de rackets heeft het spel elk jaar versneld
En niet alleen dat, want de evolutie van de materialen in de rackets heeft een grote invloed gehad op alle algemene aspecten van het spel.
Tegenwoordig zijn padelrackets licht, aerodynamisch en ontworpen om zich aan te passen aan verschillende speelstijlen. De huidige padelrackets hebben een dikker profiel, wat het gemakkelijker maakt om krachtigere slagen te maken. Bovendien hebben ze dankzij het gebruik van hoogwaardige materialen een superieure duurzaamheid.
Fabrikanten streven naar verbetering van de kwaliteit, duurzaamheid en prestaties van de rackets. In gespecialiseerde winkels vind je zelfs merken die hun eigen technologieën hebben ontwikkeld om spelers te helpen op het veld uit te blinken.
In de huidige markt is de variëteit aan padelrackets enorm. Er zijn veel verschillende types, opties speciaal ontworpen voor vrouwen, en rackets aangepast aan verschillende niveaus, met diverse vormen en materialen. Omdat elke speler uniek is, is het belangrijk om het racket te kiezen dat het beste past bij jouw speelstijl en behoeften.
Beïnvloedt de vorm van het padelracket de keuze voor materialen en merken?
Nu je bekend bent met de geschiedenis van het padelracket, de evolutie, materialen en dergelijke, vraag je je waarschijnlijk af of deze factoren, evenals de vorm, invloed hebben op het spel.
Zoals eerder vermeld, zijn er een breed scala aan padelrackets met verschillende vormen en maten, wat vragen kan oproepen bij het kiezen van het juiste racket.
Een zeer cruciale factor bij het kopen van een padelracket is de vorm, omdat deze de speelstijl op de baan zal bepalen. Daarom is het essentieel om te weten welk model je kiest. Er zijn drie verschillende basale vormen: rond, traanvormig en diamantvormig. We zullen ze nu in detail bekijken:
Ronde vorm: staan bekend om hun uitstekende controle en worden aanbevolen voor spelers van alle niveaus. Hun brede sweet spot vergemakkelijkt de handhaving, waardoor ze ideaal zijn voor beginners die beginnen met padel.
Traanvorm of Hybride: ook wel bekend als druppelvormig of hybride, bieden een optimale verhouding tussen kracht en controle. Ze vertegenwoordigen een tussenliggend evenwicht tussen ronde en diamantvormige rackets, met een gemiddeld balanspunt. Deze rackets staan bekend om hun veelzijdigheid en uitgebalanceerde karakter.
Diamantvorm: vallen op door het leveren van een hoog niveau van kracht.
Het is belangrijk op te merken dat het racketmodel ook bepaalt of je kracht of controle wilt, omdat de vorm je een balanspunt en slagkracht biedt, evenals controle over de snelheid van de slagen.
Het materiaal is een andere bepalende factor, afhankelijk van of het rubber hard, zacht of van gemiddelde dichtheid is, of het oppervlak ruw is, enzovoort.
Onthoud dat de keuze van je padelracket niet alleen afhangt van het speelniveau, maar ook van de fysieke kenmerken van de speler, kracht, voorkeuren en behoeften.