Waterdichte Smartwatches: Waarom zijn ze essentieel voor zwemmers? Je hebt waarschijnlijk gehoord dat veel modellen van smartwatches waterbestendig zijn, maar zijn ze ook bruikbaar voor mensen die zwemmen?
Er zijn veel modellen van sporthorloges, maar niet allemaal zijn geschikt om te zwemmen en om alles te meten wat de sporter nodig heeft om zijn prestaties te verbeteren. Kan een sporthorloge je zwemmen verbeteren? Het antwoord is ja! Het horloge voorziet de zwemmer van metingen zoals:
- Tussentijden
- Slagfrequentie en tempo
- Zwemstijl
- Het bijhouden van je route (als je in open water zwemt), enzovoort.
Het helpt de sporter bij het volgen van de lichamelijke activiteit, kan ook verbrande calorieën of afgelegde kilometers berekenen en controleert de hartslag.
Dus, als je van zwemmen houdt en je capaciteiten wilt optimaliseren, blijf lezen. We zullen alle relevante informatie tonen, zodat je het beste smartwatch voor jouw sport kunt kiezen.
Kenmerken van Waterdichte Smartwatches
Een van de meest geraadpleegde kenmerken bij het kopen van een smartwatch is of ze waterbestendig zijn.
Voor veel mensen is het belangrijk dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over water wanneer ze hun horloge dragen, of het nu is tijdens het handenwassen, door zweet, vochtigheid, tijdens het douchen, zwemmen in zwembaden of rivieren, en zelfs tijdens het zwemmen.
Daarom is het belangrijk dat je verschillende factoren overweegt voordat je besluit om een smartwatch te kopen. Onthoud ook dat het doel is om het maximale uit het apparaat te halen, zelfs wanneer het onder water wordt gebruikt.
Classificatie van Waterbestendigheid (IP68, 5 ATM, enz.)
Dit is het belangrijkste kenmerk: de classificatie van waterbestendigheid. Dit wordt uitgedrukt in termen zoals IP68, 5 ATM (atmosferen/druk-eenheid) of meters. Bijvoorbeeld, 1 ATM komt overeen met tien meter (10 m) diepte, of een horloge met een IP68-classificatie kan tot 1,5 meter ondergedompeld worden gedurende 30 minuten.
Hoe weet ik of mijn smartwatch waterbestendig is?
Meestal wordt bij de aankoop van een smartwatch een label of handleiding meegeleverd die de capaciteiten uitlegt. Het wordt aanbevolen dat sporters kiezen voor een apparaat dat minstens 10 ATM kan weerstaan voor zwemmers en tussen de 15 en 20 ATM voor duikers.
Met andere woorden, het horloge moet een waterbestendigheid hebben van minstens 50 meter om ondergedompeld te kunnen worden in een zwembad of open water.
Waterdicht en corrosiebestendig
Hoewel sommige horloges waterbestendig zijn, zijn ze niet allemaal onderdompelbaar. Daarom is het zo belangrijk om deze factor te controleren voordat je er een koopt, vooral als je van plan bent om te zwemmen in zwembaden of open water, zelfs als je wilt duiken. Als je je smartwatch onderdompelt zonder kennis, kan dit interne schade veroorzaken.
Onderdompelbaar betekent dat het perfect is ontworpen zodat water niet binnendringt en de waterdruk geen schade veroorzaakt door vocht. Materialen, afdichtingen en waterdichte sluitingen voorkomen dat water binnendringt, waardoor het interne mechanisme van het horloge wordt beschermd.
Deze waterbestendige smartwatches zijn vaak ook bestand tegen corrosie, omdat voortdurende blootstelling aan chloor- of zoutwater schadelijke effecten kan hebben.
Automatische detectie van activiteiten of waterfuncties
Een smartwatch moet absoluut een specifieke functie hebben voor zwemmen, zodat het je fysieke activiteit kan monitoren terwijl je zwemt.
Veel waterbestendige smartwatches hebben sensoren voor automatische detectie van wateractiviteiten, wat betekent dat het horloge kan herkennen wanneer de gebruiker aan het zwemmen is en automatisch begint met het registreren van die activiteit. Sommige hebben ook specifieke zwemmodi die gegevensverzameling optimaliseren en aanpassen op basis van de geregistreerde metingen tijdens het zwemmen.
Voor velen lijkt zwemmen misschien eenvoudig, zonder veel te berekenen. Er zijn echter specifieke metingen voor zwemmers, zoals het berekenen van de afstand door middel van slagen, het onderscheiden van een gebruikelijke beweging om te blijven drijven van een slag, het tellen van rondes en de afstand die is afgelegd. Zwemmers gebruiken deze kenmerken om doelen te stellen en hun prestaties te verbeteren.
Hartslagmonitoring onder water
Aangezien de hartslag een belangrijke indicator is van de fysieke inspanning die de zwemmer levert, is het belangrijk dat deze gemeten kan worden tijdens het zwemmen. Dit geeft nauwkeurige gegevens over het gedrag van het hart tijdens zwemsessies.
Dit helpt ook om te voorkomen dat zwemmers te hard trainen en hen in staat stelt om goed te herstellen.
Ook kunnen ze zo de zwemeconomie verbeteren en vermoeidheid, technische fouten en blessures voorkomen.
Batterijduur
Veel smartwatches zijn ontworpen om de batterijduur automatisch te optimaliseren wanneer ze in wateromgevingen worden gebruikt.
Zwemmers trainen vaak gedurende lange perioden, tussen 30 minuten en 2 uur, daarom is een goede batterijduur essentieel om prestaties tussen sessies te waarborgen. Bovendien hebben smartwatches ook andere functies die batterij verbruiken, maar tijdens het zwemmen kunnen alleen de essentiële functies worden gebruikt.
Waterdichte aanraakschermen en meldingen
Waterdichte smartwatches hebben doorgaans aanraakschermen waarmee gebruikers snel en eenvoudig toegang hebben tot functies en informatie.
Hoewel aanraakschermen mogelijk niet volledig functioneel zijn onder water, zijn meldingen wel belangrijk, vooral tijdens het zwemmen. Omdat je meestal geen telefoon of ander apparaat bij je hebt, kun je op het horloge meldingen ontvangen, zoals waarschuwingen, tekstberichten, oproepen en meer. In noodsituaties, voor veiligheid en zelfs gezondheidsgerelateerde zaken, is het cruciaal om meldingen te ontvangen.
Welke metingen kan jouw smartwatch doen? Ideaal voor zwemmers
Gebruikstips voor jouw smartwatch tijdens het zwemmen. Voordat je de zwemmodus activeert, is het belangrijk om je horloge bij te werken. Hiervoor moet je:
- De lengte van het zwembad invoeren waarin je gaat zwemmen.
- Zorg ervoor dat je je horloge om je pols draagt en dat het comfortabel en correct is aangepast aan jou.
- Stel het horloge in op je pols, iets strakker dan normaal, om ervoor te zorgen dat er geen onderbrekingen zijn. Hieronder zie je waarom dit zo belangrijk is.
Voor zwemmen in het zwembad
Zwemmodi
De slimme horloge kan jouw type slag detecteren en onderscheiden, dat wil zeggen je zwemstijl, zoals vrije slag, rugslag, schoolslag of vlinderslag.
Slagtempo
Weten hoeveel je vooruitgaat met elke slag is iets dat normaal gesproken “met de hand” wordt berekend, maar nu, met waterbestendige smartwatches, kun je jouw gegevens direct op je telefoon krijgen. Ze kunnen ook het slagtype en tempo specificeren voor elke stijl. Het kennen van deze gegevens helpt je te begrijpen hoe je jouw efficiëntie in het zwemmen kunt verbeteren.
Hiermee kan het ook het gemiddelde aantal slagen per minuut verstrekken dat je gedurende de hele zwemsessie hebt genomen, en het hoogste aantal slagen dat je in een specifieke minuut hebt gemaakt.
Tijd
Het is belangrijk dat je als zwemmer de duur van je zwemsessie kent. Smartwatches kunnen verschillende tijden registreren, bijvoorbeeld als je alleen van plan bent om baantjes te zwemmen, als je een specifiek doel wilt stellen en zelfs je rusttijden en hoe lang ze hebben geduurd registreert.
Splits
De splits beoordelen je snelheid over de afstand die je hebt ingesteld, meestal overeenkomend met een zwembadlengte. Daarom is het zo belangrijk om de lengte van het zwembad in te voeren voordat je je sessie begint. Door de gegevens te verkrijgen, kun je werken aan het verbeteren van je snelheid, of je nu je beste tijd wilt verslaan of specifieke training wilt doen.
Afstand
Elke keer dat je draait, voegt je slimme horloge een ronde toe aan je totale afstand, dus het is ook belangrijk om de exacte lengte van het zwembad te weten en deze in te voeren voordat je gaat zwemmen.
Tempo
Het tempo is ook afhankelijk van de juiste instelling van de zwembadlengte. Dus je bewegingstempo wordt berekend met behulp van twee van de eerder beschreven zwemstatistieken, namelijk de afstand gedeeld door de tijd.
De meeste sporthorloges voor zwemmen zullen je twee tempo-scores geven:
- De eerste is je gemiddelde tempo voor de hele zwemsessie.
- De tweede is het beste tempo dat je hebt behaald voor een bepaalde ronde.
SWOLF
SWOLF is een index die de efficiëntie van een zwemmer meet. Dit wordt berekend door de tijd (in seconden) die een zwemmer nodig heeft om een zwembadlengte te voltooien op te tellen bij het aantal slagen dat hij nodig heeft om dit te doen. Bijvoorbeeld, als je 45 seconden hebt gedaan voor een ronde en 20 slagen hebt genomen, dan is je SWOLF-score 65.
Deze index werkt op een vergelijkbare manier als het golfhandicap, wat betekent dat hoe lager je score is, hoe beter je techniek en conditie als zwemmer zijn. Vandaar dat de naam een mix is van “zwemmen” en “golf”. Dit is een van de belangrijkste zwemstatistieken om te verbeteren.
Hartslag
Eerder, toen er geen apparaat was dat de hartslag kon meten en de nauwkeurigheid van de gegevens in het water kon garanderen, werd dit niet als zo essentieel beschouwd. Echter, omdat waterdichte smartwatches het nu kunnen doen, is het een goede meting geworden voor zwemmen.
En dat moet worden overwogen, omdat de hartslag een nauwkeurige indicator is van de fysieke inspanning die wordt geleverd tijdens de training. Dit helpt zwemmers ervoor te zorgen dat ze werken binnen het juiste hartslagbereik voor hun doelen. Op deze manier kunnen vermoeidheid en blessures worden voorkomen.
Voor openwaterzwemmen
Vanwege de verschillende omstandigheden die zich kunnen voordoen bij zwemmen in open water, zorgen smartwatches ervoor dat de metingen iets anders worden gedaan.
Voordat je begint met je openwaterzwemsessie, naast het instellen van de zwemmodus om de metingen vast te leggen, zorg er ook voor dat je de GPS activeert, want dit stelt je in staat om je locatie en afgelegde afstand bij te houden. Als je een optische hartslagsensor gebruikt, stel deze dan correct in op je pols. We leggen je uit waarom!
Stijl en slagfrequentie
Sommige horloges kunnen één zwemstijl herkennen wanneer je in open water zwemt, omdat het logischerwijs weinig waarschijnlijk is dat een zwemmer bijvoorbeeld vlinderslagen probeert te maken in een meer. Het horloge registreert het gemiddelde aantal slagen en het maximale aantal dat je in een minuut hebt gemaakt gedurende de gehele duur van je zwemsessie.
Tempo, afstand en route
Nu is het tijd om de GPS-functionaliteit op je smartwatch in te schakelen. Het tempo en de afstand worden vastgelegd met deze functie, aangezien de zwemmodus is ingesteld op open water, wat ook betekent dat je een kaart van je route kunt bekijken, oftewel waar je bent geweest.
Hartslag
Normaal gesproken stijgt de hartslag wanneer zwemmers in open water gaan zwemmen, wat een referentie geeft aan verschillende niveaus van intensiteit tijdens de oefening. Daarom is het ideaal dat je je horloge in die omstandigheden aan je pols aanpast en meeneemt naar je zwemsessie.
Hoe stel ik mijn smartwatch in voor zwemmen?
De instellingen van je smartwatch voor de zwemmodus kunnen variëren afhankelijk van het merk en het model, maar we zullen je de algemene stappen laten zien. Zoals we eerder hebben vermeld, controleer of je smartwatch waterbestendig is en geschikt is voor zwemmen, dus controleer eerst de specificaties.
Als het voldoet aan de waterbestendigheidsvereisten, volg dan deze stappen:
- Zet je slimme horloge aan.
- Download, installeer en open de app van je smartwatch op je telefoon om de synchronisatie te starten.
- Zodra ze zijn gekoppeld, open je in de smartwatch-app de instellingen, selecteer “Activiteiten”, vervolgens “Zwemmen” en tot slot “Inschakelen”.
Als dit niet wordt weergegeven in de instellingen, kan het in de bijbehorende app ook worden weergegeven als “Zwemmodus”. Door deze modus in te schakelen, zal het apparaat automatisch de metingen aanpassen en je activiteit volgen.
Vergeet ook niet de lengte van het zwembad te kalibreren, zoals eerder vermeld. Sluit indien mogelijk ook externe sensoren aan en vergeet niet om vóór het zwemmen in te loggen op je smartwatch. Na het beëindigen van je zwemsessie, zorg ervoor dat je de opname op de smartwatch stopt. Ga vervolgens naar de bijbehorende app op je telefoon om de tijdens de sessie verzamelde gegevens te bekijken en analyseren.
De beste waterbestendige smartwatch-modellen
Garmin Swim 2
Dit Garmin-model is, zoals de naam al aangeeft, specifiek ontworpen voor zwemmers. Laten we de kenmerken bekijken:
- Waterbestendigheid tot 50 meter.
- Ingebouwde GPS en een breed scala aan functies voor het monitoren van zwemactiviteiten, zoals:
- Automatische herkenning van zwemstijl, aantal slagen, tempo en afstand.
- Biedt informatie over SWOLF.
- Registreert oefeningen voor techniek, bijvoorbeeld door aan te geven of je het tempo moet verlagen of verhogen op basis van de kritieke zwemsnelheid.
3. Hartslagmonitoring.
4. Registratie van metingen voor zowel zwembad- als openwaterzwemmen.
Het staat je ook toe om andere sportprofielen te gebruiken, zoals cardio, fietsen, hardloopactiviteiten, en het opslaan van metingen voor maximaal 50 uur aan lichamelijke activiteit.
Garmin fénix 7
Dit is het top- en premiummodel van het merk Garmin als het gaat om waterbestendige smartwatches. Onder de functies en kenmerken vallen de volgende op:
- Een groot en helder scherm van 1.4 inch.
- Allerlei geavanceerde trainingsfuncties voor sporten, waaronder niet alleen de zwemmodus, maar ook hardlopen, fietsen, roeien, mountainbiken, wandelen, golf, skiën, surfen, windsurfen, padel, klimmen, en meer.
- Ingebouwde GPS.
- Mogelijkheid tot downloaden van TopoActive-kaarten waarop je elke buiten- of vrijetijdsactiviteit overal ter wereld kunt lokaliseren en raadplegen.
- Opslagcapaciteit van 16 GB.
- Het horloge voldoet aan de militaire normen van de VS op het gebied van schokbestendigheid, thermische weerstand en waterdichtheid.
Apple Watch Series 8
- Waterbestendig tot 50 meter en inclusief IP6X-bescherming.
- Ingebouwde noodknop en ongevalsdetectie.
- Kan de afstand meten die je aflegt met beenoefeningen in het zwembad.
- De batterij biedt 18 uur autonomie met snelladen en tot 36 uur bij gebruik in de energiebesparende modus.
- Retina OLED LTPO-display met een maximale helderheid van 1.000 nits.
- Opslagcapaciteit van 32 GB, uitgerust met een door Apple ontworpen processor (S8), dubbele 64-bits kern, een draadloze chip W3 en een Ultra Wideband U1-chip.
- Inclusief GPS, gezondheids- en fitnessfuncties, hartslagmeting, temperatuursensor, bloedzuurstofmeting en stressmeting.
- In de zwemmodus biedt het metingen zoals zwemstijl, tempo en afstand, maar telt het geen specifieke splits. Het kan ook informatie geven over hartslag, bloedzuurstofverzadiging en stress.
Fitbit Sense 2
- Ingebouwde GPS.
- Geavanceerde gezondheidsfuncties.
- Tot 6 dagen batterijduur.
- Compatibel met zowel iOS- als Android-apparaten.
- Waterbestendig tot 50 meter en heeft meer dan 40 sportmodi, waaronder zwemmen.
- Automatische monitoring van de oefening, met statistieken zoals gezwommen lengtes, duur, afstand en tempo.
- Ingebouwde stressdetectie, evaluatie van de hartslag, SpO2-meting, tracking van de menstruatiecyclus en meting en verbetering van de slaapkwaliteit.
- Beschikt over Bluetooth 5.0, Wi-Fi en NFC-chip voor directe kaartbetalingen vanaf het horloge.
Samsung Galaxy Watch Active2
- Waterbestendigheidsclassificatie van 5 ATM, wat betekent dat het tot 50 meter diep kan worden ondergedompeld gedurende maximaal 10 minuten.
- Ideaal voor zwemmen in zwembaden en open water.
- Kan je zwemslagen, afgelegde afstand, tempo en verbrande calorieën bijhouden.
- Registreert je hartslag en zwemefficiëntie.
- Ingebouwde GPS.
- Meet de hartslag tijdens het zwemmen.
- Bloeddruk- en ECG-tracking.
- NFC-systeem, Bluetooth v5.0, 1.4-inch scherm, interne opslag van 4 GB.
Huawei Watch GT 4
- Waterbestendig tot 50 meter en met een IP68-classificatie.
- Batterijduur tot twee weken.
- Compatibel met zowel iOS als Android en bevat GPS, trilmotor, microfoon en luidspreker.
- Biedt informatie over SWOLF.
- Hartslag-, bloedzuurstof- en gyroscoopsensor.
Amazfit GTS 3
- Waterbestendig tot een diepte van 50 meter en ondersteunt meerdere zwemsituaties.
- Ingebouwde GPS en basisfuncties voor het volgen van zwemmen zoals stijl, tempo en afstand.
- Herkent automatisch je zwempositie en registreert gegevens zoals SWOLF, tempo of calorieverbruik.
- Kan een autonomie van 14 dagen bereiken en zelfs continu werken in de basisstand gedurende anderhalve maand.
Polar Vantage V2
- Sportief smartwatch dat registratie biedt voor meer dan 100 activiteiten.
- Brede reeks functies voor zwemmers.
- Hartslagmonitoring (optische sensor), GPS en een lange batterijduur.
- Meting van SWOLF.
- Waterbestendig tot 50 meter.
- Het horloge detecteert automatisch zwemstijl, tempo, afstand en zwemkracht.
Coros Vertix 2
- Robuust sportief horloge met multipositioneringssysteem en offline kaarten.
- Compatibiliteit met volledig satelliet GNSS dual-frequency.
- Autonomie tot 60 dagen/140 uur volledige GPS.
- Ingebouwde GPS.
- Met 32 GB ingebouwde opslag.
- Kan afstanden meten, slagen tellen en SWOLF berekenen.
- Naast de zwemmodus heeft het veel functies voor hardlopers, fietsers en triatleten.
- Elektrocardiogramsensor, hartslagmeting, bloedzuurstofmeting, temperatuur, en meer.
Onthoud dat met de juiste instellingen je smartwatch een onschatbaar hulpmiddel kan zijn om je zwemprestaties te verbeteren.