Hoe bel je anoniem en wat zijn de voor- en nadelen?

Anoniem bellen kan in sommige gevallen echt van pas komen. Soms hou je je telefoonnummer gewoonweg liever voor jezelf. Daarom kan het handig zijn om te weten hoe je dit kan doen. We leggen het je uit in onderstaand artikel!

Wat is anoniem bellen?

Als je anoniem belt, dan kan de persoon die jij belt niet zien wat je nummer is. Op zijn scherm staat dan ‘privénummer’ of ‘onbekend nummer’. Er zijn verschillende manieren waarop je anoniem kunt bellen en er zijn verschillende situaties waarin het handig kan zijn om dit te doen.

Wanneer is het nuttig?

Anoniem bellen kan in verschillende situaties erg nuttig zijn. Het is de ideale manier om iemand te bereiken die niet opneemt als hij je nummer ziet. Dat kan bijvoorbeeld een persoon zijn die je nog geld verschuldigd is of die voor de een of andere reden zijn verplichtingen niet wilt nakomen. Het is ook de ideale manier om terug in contact te komen met iemand waarmee je ruzie had. Daarnaast is het echt handig voor bedrijven. Als bedrijfsleider heb je namelijk wel betere dingen te doen, dan heel de dag de telefoontjes te beantwoorden.

Anoniem bellen via je mobieltje, hoe doe je dat?

Wil je graag geheim bellen? Dan kan dit zowel via je mobieltje als via je vaste telefoon. Als je anoniem wilt bellen met je smartphone, dan kan je kiezen tussen eenmalig anoniem bellen en anoniem bellen instellen in je telefoon. We overlopen hieronder beide mogelijkheden!

Eenmalig anoniem bellen

Als je eenmalig onbekend wilt bellen, dan kan je dat met behulp van een code. Het is erg eenvoudig om te doen; je hoeft gewoon het nummer in te voeren dat je wenst te bellen, maar voor het telefoonnummer plaats je‘#31#’. Onthoud dat dit je anonimiteit maar voor één keer zal garanderen. Elke keer dat je dus anoniem wenst te bellen, moet je deze code er opnieuw voor plaatsen. Of je kan het jezelf makkelijk maken en ervoor kiezen om onbekend bellen in te stellen.

Onbekend bellen instellen

Wil je anoniem bellen instellen op je gsm? Ook dat niet zo moeilijk. De stappen die je moet volgen, zijn wel afhankelijk van het besturingssysteem.

Onbekend bellen met een Android smartphone

  • Stap 1: open je Telefoon app (het blauwe logo met het telefoontje op)
  • Stap 2: open het menu door op de drie puntjes rechtsboven te klikken en ga naar ‘Instellingen’
  • Stap 3: ga naar ‘Oproepinstellingen’ en kies ‘Aanvullende instellingen’, vervolgens ga je naar ‘Beller-ID’ en kies je ‘nummer verbergen’

Onbekend bellen met een iPhone

  • Stap 1: open ‘Instellingen’
  • Stap 2: scroll naar beneden en selecteer ‘Telefoon’
  • Stap 3: druk op ‘Nummerherkenning’ en schuif de slider naar links om anoniem te bellen

Geheim bellen via een anonieme simkaart

Er is nog een andere, heel eenvoudige manier om anoniem te bellen: door een anonieme simkaart te kopen. In steeds meer Europese landen wordt het gebruik van een anonieme simkaart verboden. Dat komt voornamelijk door de criminele en terroristische activiteiten die enkele jaren geleden plaatsvonden. Nederland is hier echter nog niet in meegegaan. De Nederlandse regering wacht tot er een wetgeving wordt opgesteld op Europees niveau. In Nederland blijft het dus vooralsnog mogelijk om een anonieme simkaart te kopen en hiermee te bellen. Dat wil zeggen dat je een simkaart kan kopen zonder dat je je moet registreren. Hierdoor kan je simkaart dus niet aan jou gekoppeld worden, waardoor je ook over het algemeen meer privacy hebt. Wanneer je iemand wilt bellen en je niet wilt dat hij je nummer kan zien, dan kan je dus eenvoudigweg je simkaart in je smartphone vervangen. Let wel op: wil je een anonieme simkaart, omdat je niet houdt van de gedachte dat de overheid je kan natrekken? Dan is het goed om te weten dat zo’n simkaart je deze garantie niet kan bieden. In bepaalde gevallen kan een anonieme simkaart toch nog aan je naam gekoppeld worden. Bijvoorbeeld door te kijken met welke bankkaart de simkaart betaald werd. Natuurlijk gaan ze dit niet zomaar doen. Er moet hier al een goede én geldige reden voor zijn!

Kan je ook anoniem bellen met je huistelefoon?

Anoniem bellen kan ook met je huistelefoon. Ook dat is erg eenvoudig. Je toetst gewoon een sterretje, het getal 31 en vervolgens weer een sterretje (*31*) gevolgd door het telefoonnummer. Als je zeker wilt zijn, dan kan je het altijd uittesten door je eigen nummer te bellen. Er zou dan ‘onbekend’ op het scherm moeten verschijnen. Let op, want het kan per provider net iets anders zijn hoe je anoniem kunt bellen. Hieronder een overzicht van de verschillen!

  • Tele 2: toets *31* voor het telefoonnummer en sluit af met een hekje
  • UPC: toets *31* voor het telefoonnummer
  • KPN: toets *31* voor het telefoonnummer

Voor- en nadelen

Bellen met een onbekend nummer heeft net zoals alles, een aantal voor- en nadelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje!

Voordelen

Anoniem bellen is de ideale manier om je privacy te garanderen. Je wilt waarschijnlijk niet dat zomaar iedereen je altijd kan bellen. Deze manier van bellen zorgt ervoor dat mensen je niet kunnen lastigvallen. Daarnaast is anoniem bellen de ideale manier om iemand te bereiken die je negeert, zoals iemand die zijn afspraken niet nakomt of iemand die je nog iets verschuldigd is.

Nadelen

Denk goed na voor je anoniem belt, want het heeft ook een aantal nadelen. Als iemand je oproep mist, dan weet hij niet wie er gebeld heeft, waardoor deze persoon je ook niet terug kan bellen. Er zijn ook veel mensen die de telefoon niet opnemen als er iemand anoniem belt. Zo’n dikke 30 jaar geleden was dat nog heel normaal om anoniem te bellen, toen kon het niet anders. Tegenwoordig vinden mensen dit helaas niet meer zo fijn. Dat is dus zeker iets om rekening mee te houden!

Anoniem sms’en

Anoniem bellen kan dus handig zijn, maar wist je dat je ook anoniem kunt sms’en? Helaas kan je dit niet eenvoudig instellen in je mobiele telefoon, maar moet je hiervoor gebruikmaken van een app of website. Er zijn heel wat apps en websites waaruit je kunt kiezen. Er zijn er zelfs veel die volledig gratis zijn. Daarbij rijst wel de vraag: “Hoe komen deze websites dan aan hun geld?”. Je moet natuurlijk altijd voorzichtig zijn met het weggeven van gevoelige gegevens. Daarom is het belangrijk om altijd eerst goed naar de voorwaarden van een app te kijken. Om je op weg te helpen, geven we je hieronder een lijstje met een aantal betrouwbare sites waarmee je onbekend kunt sms’en. Let op: deze sites zijn wel tegen betaling, maar de veiligheid van je gegevens de kleine prijs meer dan waard!

Anoniemesms.nl

Op deze website kan je eenvoudig anonieme sms’jes sturen. Het is een betrouwbare site, maar niet de goedkoopste die er is. Sms’en met Anoniemsms.nl doe je door een bericht in te vullen op de site en bij ‘Afzender’ een naam te kiezen. Dat kan ‘onbekend’ zijn, maar ook eender welke andere naam. Bij ‘Ontvanger’ vul je dan het telefoonnummer in van de persoon die je een sms wilt sturen. Als je bericht klaar is, dan stuur je gewoon op verzenden. Erg handig: Bij Anoniemesms.nl kan je je sms ook op een later tijdstip laten versturen. Je kan het er eenvoudig instellen.

Stilletjes.nl

Ook via stilletjes.nl kan je eenvoudige anonieme sms’jes versturen Om sms’jes via deze site te versturen dien je gewoon je bericht te typen, het telefoonnummer in te vullen van de persoon naar wie je de sms wilt verzenden en een naam te verzinnen. Als je alles ingevuld hebt, dan druk je simpelweg op ‘verstuur sms’. Daarna krijg je bericht dat je een nummer moet bellen om de sms te kunnen versturen. Het bellen naar dit nummer kost geld, maar als je meerdere berichtjes stuurt dan krijg je wel korting.

Anoniembellen.nl

Met anoniembellen.nl kan je via een online beltegoed bellen naar een 020-nummer. Vervolgend krijg je een code en met deze code kan je anoniem naar elk (betaal)nummer bellen. Op de factuur zie je alleen het 020-nummer staan.

Is je telefoonnummer wel écht anoniem?

Anoniem bellen en sms’en is een goede manier om je privacy te garanderen, maar hoe anoniem is onbekend bellen nu precies? Het is belangrijk om te beseffen dat je eigenlijk nooit écht anoniem bent. Toch kan een anonieme simkaart je een grote vorm van privacy garanderen. Als je ervoor kiest om te bellen met een anonieme simkaart, dan zal de ontvanger dus wel een telefoonnummer te zien krijgen op het display. Het telefoonnummer is echter niet gekoppeld aan je naam, waardoor de ontvanger je telefoonnummer helemaal niet kan achterhalen. Zelfs al moest je met een geregistreerde simkaart bellen en de ontvanger zou de beller proberen te achterhalen via de telecomprovider, dan zou dit niet kunnen. Telecomproviders mogen niet zomaar iemands naam en/of adres vrijgeven.

Bel je anoniem, dan komt er gewoon ‘onbekend nummer’ op het display van de ontvanger. Er is dan geen nummer om te achterhalen. Ook als de ontvanger hiervoor naar de telecomprovider zou bellen, zal hij dus terugkomen van een kale reis. De overheid kan wel altijd je telefoonnummer achterhalen en zal dit ook doen als het zich genoodzaakt voelt. Je hoeft hiervoor geen angst te hebben, want meestal doet de overheid dit enkel wanneer er sprake is van een groot misdrijf, zoals moord, een overval, kidnapping, enzovoort. Zolang jij je dus gedraagt, zal de overheid je niet zomaar in de gaten houden. Naast de overheid kunnen ook 0800 nummers je nummer te weten komen. Zij gaan meestal wel discreet met je gegevens om.

Anonieme nummers achterhalen, is dat mogelijk?

Misschien word jij zelf vaak gebeld door een anoniem nummer en vraag jij je af of het mogelijk is om dit nummer te achterhalen? In dat geval moeten we je teleurstellen, want zoals hierboven vermeld werd, is het praktisch onmogelijk om een anoniem nummer te achterhalen. Het is wel zo dat er speciale apparatuur bestaat die je hiermee kan helpen. Deze apparatuur is ontzettend duur en bovendien illegaal. Waarschijnlijk is dat het risico voor jou niet waard. Maar wat kan je dan wel doen?

Geheime nummers blokkeren

Er zijn verschillende manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je niet langer lastig gevallen wordt door anonieme bellers. Zo kan je bepaalde bedrijven op een blacklist zetten. Op die manier weet je alvast dat deze bedrijven je niet langer kunnen ‘stalken’. Deze blacklist is er ook voor particulieren. Het kan dus handig zijn om hieromtrent meer uitleg te vragen bij je telefoonprovider. Er zijn ook een aantal handige apps die je hiermee kunnen helpen. Zo is er bijvoorbeeld Bel Control. Deze app is geschikt voor Android telefoons en zorgt ervoor dat je anonieme oproepen kunt blokkeren. Let wel op, deze app blokkeert alle anonieme telefoontjes. Voor de iPhone is er TrapCall, een gelijkaardige app.

Daarnaast heb je ook Call Blocker free, met deze app bepaal je zelf wie je belt. Met deze app kan je dus zowel anonieme nummers als zichtbare nummers waardoor je niet gebeld wilt worden blokkeren. Heb je een iPhone met iOs 13? Dan is het nog makkelijker om telefoontjes van anonieme bellers te blokkeren. Je kan je smartphone zo installen dat anonieme bellers direct naar je voicemail worden verwezen. Dat is handiger dan zo’n app, want op die manier kan je belangrijke berichten via je voicemail ontvangen en word je toch niet lastig gevallen. Om dit in te stellen doe je het volgende:

  • Stap 1: open ‘Instellingen’
  • Stap 2: druk op ‘Telefoon’

Stap 3: scroll naar benden en schuif de slider naast ‘Houd onbekende bellers stil’ naar rechts